Bitcoin’in bir anda 8 bin dolar civarlarında dolaşması küresel resesyon korkularının tırmanmasıyla bağlatılı olabilir. Bank of America yatırım stratejisti Michael Hartnett konu hakkında görüşlerini paylaştı.
Ekonomik Çöküş
Hartnett’e göre küresel çapta büyük yatırımcılar Bitcoin’e güvenli liman olduğu için yatırım yapmıyor. Aksine çoğu yatırımcı Bitcoin’i hem yüksek riskli hem de yüksek getirili olduğu için tercih ediyor. Hartnett bonolarda düşük faiz oranlarının 2008’den bu yana yatırımcıları kara aç bıraktığını ve genel olarak iştahı açılan yatırımcının farklı piyasalarda kar aradığını savundu.
Yaklaşan resesyondan korkan yatırımcıların birikimlerini saklamak ve kar elde etmek amaçları bulunuyor. Dünya genelinde büyük yatırımcılar bonoları güvenli görüyor ve uzun vadeli yatırımlar yapıyorlar ancak Bitcoin’in artan bilinirliliği bu durumu hafif değiştirmiş durumda. Hartnett Bitcoin savunucularının zafer turlarını kesip bonolardan Bitcoin’e gelen global güçleri iyi tartması gerektiğini düşünüyor. Cepleri derin kişilerin kripto paralara yönelmesi her şeyden öte dünyadaki sistemin sarsılmaya başladığını gösterir.
JP Morgan’ın kripto değer değerlendirme uzmanı John Normand bu yıl başında şunları ifade etti:
Kripto paraların güçlendiği bir dünyanın sadece distopik bir dünya olabileceğini düşünüyoruz. Bu distopyada diğer major değerlere ve ödeme sistemlerine güvenin kaybolmuş olması gerekiyor.
Distopik dünyada Bitcoin’in değeri oldukça yüksek olur. Büyük bir dalgayla gelen yatırımcılar sınırlı sayıdaki değere hucum edebilir. Yani JP Morgan’ın yaklaşımına göre ABD-Çin ticaret savaşı felaketlerin yaşanacağı bir ekonomik çevre yaratabilir.
Bank of America yetkilisinin yatırımcıların hükümetlere finansal kuruluşa inancını kaybetmeye başladığını söylemesi oldukça dikkat çekici. Tabii yaşandığını görmemiz için büyük isimlerin bize bunları söylemesi gerekmiyor. Son zamanlarda Yuan ile Bitcoin grafiklerinin ters hareketlenmeleri en azından ticaret savaşının sonucu hakkında ipuçları veriyor.