Bitcoin (BTC) ve genel olarak birçok kripto para birimi ilk yıllarında ana akım medya tarafından ”yasa dışı işler için kullanılan varlıklar” olarak lanse edilseler de, özellikle son iki yılda bu bakış açısı değişti ve birçok kurumun yanı sıra, halk da kripto para birimlerinin gerçek potansiyelinin farkına varmaya başladı.
Microsoft, IBM, Starbucks ve Facebook gibi devler kripto para veya blockchain konusunda kendi çalışmalarını başlatanlardan sadece birkaçı ve bu furya mobil uygulama sektörüne de sıçramış durumda.
Japonya’nın en büyük mesajlaşma devi Line, 17 Eylül tarihinde kendi kripto para borsasının milyonlarca kullanıcıya sahip mesajlaşma uygulamasına bağlantılı olacağını açıklayarak gündeme oturmuştu. Tabii ki kripto para uyumlu uygulamaların sayısı Line ile sınırlı değil.
Telegram Heyecanla Bekleniyor
Japon devi Line’ın yanı sıra bulut tabanlı mesajlaşma uygulaması Telegram da önümüzdeki aylarda hem kendi blockchain ağı TON‘u, hem de kripto para birimi Gram‘ı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Tahmini olarak 31 Ekim tarihinde piyasaya çıkması beklenen ağın, direkt olarak merkeziyetsiz uygulamalara ev sahipliği yapacağı bilinmekte.
200 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olan Telegram’ın kripto para sektörüne girişi büyük bir etki yaratabilir.
Rakuten Wallet
Japonya’nın Amazon’u olarak bilinen perakende devi Rakuten de hem kendi kripto para borsası hem de kripto para cüzdanı ile 2019 yılında adından söz ettirenlerden birisi oldu. Rakuten Bank isimli uygulamasına Rakuten Wallet seçeneğini ekleyen büyük firma, müşterilerin direkt olarak banka hesaplarını bağlayarak ilgili uygulamadan kripto para birimlerini yönetebileceğini açıklamıştı.
Cash App
Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey‘in liderlik ettiği Square‘in popüler uygulaması Cash App, 2018 yılının Ocak ayında Bitcoin ödemelerini platforma eklemişti. Uygulama Temmuz ayında bir ayda 2.4 milyon indirme sayısı ile adeta rekor kırmıştı ve bunun Bitcoin’e faydası da dokundu. Cash App sayesinde ABD içerisinde ödemelerini ve para gönderme işlemlerini Bitcoin ve Bitcoin Cash ile yapan kişilerin sayısında artış yaşandığı bilinmekte.
Libra
Henüz piyasaya çıkmasa da, milyarlarca kullanıcıya sahip sosyal medya devi Facebook’un Libra isimli kripto para birimi, ünlü mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile entegre olacak şeklinde tasarlanmakta.
Libra white paper’ında belirtilen bilgilere göre kullanıcılar dünyanın herhangi bir yerine sadece WhatsApp üzerinden Libra aracılığıyla para gönderebilecekler. Libra şu an için regülatörlerin kıskacında olsa da, bunun kripto para sektörüne girişi kesinlikle çok fazla şeyi değiştirecek.
Yukarıdaki uygulamalar aslında kripto para devrimine ayak uyduranlardan sadece birkaç tanesi ve bunların sayısı son iki yılda ciddi bir artış yakaladı. Görünüşe göre kripto para birimlerinin ana akım kitlelere yayılması, tahmin edilenden daha kısa sürecek.