Aylık olarak yayınlanan ekonomi dergisi Platin bu ay “Altın Mı, Bitcoin Mi” başlığıyla okuyucusuyla buluştu. Platin dergisinin bu ayki araştırmalarına CoinTürk Genel Yayın Yönetmeni Levent Kurt da yorumlarıyla katkı sağladı. Ayrıca BTCTürk CEO’su Özgür Güneri ve Paribu CEO’su Yasin Oral’da yorumlarıyla katılıyor..
Altın Mı, Bitcoin Mi?
Bilindiği üzere Bitcoin’in 10 yıllık mazisine karşılık altının çok daha uzun bir geçmişi var ve altın insanlar tarafından sürekli kullanılan bir finansal varlık. Özellikle küresel ekonomik kriz dönemlerinde insanlar risklerden korunmak için geçmişte birçok kez altını güvenli liman varlığı olarak kullandı. Günümüzdeki belirsizliklerde ise Bitcoin’in de altın gibi güvenli liman olabileceği belirtiliyor.
Plantin’de de tam olarak bu konuya değiniliyor ve iki varlığında farklı açılardan önde olduğu ifade ediliyor. Galata Business Angels Yönetici Direktörü Ata Uzunhasan bu konuyla ilgili dergiye yaptığı açıklamalarda, “Bitcoin’in altına eşdeğer olabilmesi için çoğunluğun inandığı, genel geçer ve ortadan kaybolmayacak hale gelmesi gerekiyor… Bitcoin’in altına göre önde olduğu alanlar da var. Örneğin, altına göre taşıma ve transfer kolaylığında Bitcoin’in açık ara önde olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullanıyor.
Bunun yanında Levent Kurt aynı konuyla ilgili şu açıklamaları yapıyor:
Altının depolama, taşıma ve güvenlik gibi birçok açıdan maliyeti bulunmakla birlikte gram olarak altını kullanmak nispeten kolay olsa da ölçeklenebilirlik açısından uygun olmadığı için alışverişlerde, para transferlerinde veya fiziksel harcamalarda kullanımı oldukça zor.
Altının Başarısının Sırrı
Platin’in Eylül sayısında altının geçmişine oldukça detaylı bir şekilde değiniliyor. Yayınlanan bir makalede altının başarısının üç sırrı; işlenebilirlik, değişmezlik ve ikilik olarak değerlendiriliyor. Bunun yanında Bitcoin’in altınla benzer yönlerinin güvenli liman varlığı ve sınırlılık olduğu ifade edilirken regülasyonların iki varlık arasındaki farklı özellik olduğu ifade ediliyor.
Aslında karşılaştırıldığında Bitcoin ve altın arasındaki sınırlılık özelliği de bir yerde birbirinden ayrılıyor. Çünkü Bitcoin’in ne zamana kadar ne kadar piyasaya sürüleceği en başından beri belliyken altında bu durum her zaman belirsizliğini koruyan bir konu oldu. Sonuç itibariyle dünya üzerindeki altın rezerv miktarının kesin olarak tespit edilemediğini biliyoruz…
Altının, Bitcoin’in ve ekonominin incelendiği Platin dergisinin bu sayısı özellikle kripto paralar ve Bitcoin ile ilgili aklınızdaki birçok soruyu cevaplayabilir…