Perpetual Protocol, 2019’un sonlarında, başlangıçta Strike Protocol adı altında başlatıldı. Perpetual Protocol, Uniswap’tan ilham alan bir otomatik piyasa yapıcı (AMM) tasarımı üzerine kuruludur.
Perpetual Protocol (PERP) Nedir?
Perpetual Protocol’ün likidite havuzu (k) dijitalleştirilir ve algoritmik olarak belirlenir. Perpetual Protocol, belirli bir piyasasının eğrisini belirlemek için likidite sağlayıcılarına güvenmek yerine, sanal AMM’nin (x*y=k) parametrelerini programlı olarak ayarlayabilir ve güncelleyebilir ve her zaman herhangi bir pazar için rekabetçi bir ürün sunabilir.
Ekip, PERP’nin, zincir içi likiditeyi garanti ederken, yapıcı olmayan pazarlara olanak tanıyan ilk sanal AMM (vAMM) olduğunu iddia ediyor. Bu yapıcı olmayan piyasalar, geleneksel piyasaların ihtiyaç duyduğu sermaye taleplerini düşürür ve böylece yeni ve gelişmekte olan ürünlerin yolunu açar.
Buna ek olarak Perpetual Protocol’ün Sigorta Fonu, yerel tokeni PERP sahipleri tarafından garanti edilir. Sigorta Fonu, kaldıraçlı işlemlerden kaynaklanan beklenmedik kayıpları karşılamak için kullanılır. Sigorta Fonu tükenirse Perpetual Protocol, Sigorta Fonunu yeniden doldurmak ve kayıpları karşılamak için daha fazla PERP basacaktır.
Öte yandan PERP sahipleri, varlıklarını sabit bir süre için Perpetual Protocol’ün stake havuzunda stake edebilirler. Bunun karşılığında stake yapanlar, enflasyonist stake ödüllerine ek olarak protokol süresince biriken işlem ücretlerinin bir yüzdesi ile ödüllendirilir.
Adından da anlaşılacağı gibi Perpetual Protocol, yalnızca kalıcı borsa sözleşmelerine odaklanır. Perpetual Protocol, piyasaya sürüldüğünde BTC, ETH ve LINK’i destekleyecek ve gelecekte yönetişim yoluyla altın, ham petrol veya diğer geleneksel para birimleri gibi diğer sentetik varlıkları dahil edebilecek. Yatırımcılar hem uzun hem de kısa pozisyonlarda 20X’e kadar kaldıraç kullanabilecek.
Perpetual Protocol, Asya’da güçlü bir varlığı olan bir Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO) tarafından da desteklenmektedir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri sakinleri veya vatandaşları için tasarlanmamıştır.
PERP Coin Yorum
Perpetual Protocol, şu anda piyasada önemli bir proje olarak nitelendiriliyor ve kullanıcıların bu sebeple ilgi gösterdiği görülüyor. Ancak yatırımcıların ve analistlerin gerek piyasadaki belirsizlikler gerekse de PERP fiyatındaki belirsizlikler sebebiyle şimdilik temkinli davrandıkları ifade edilebilir.
PERP ile ilgili yatırımcıların düşüncelerini daha iyi anlamak için güncel rakamlara bakmak faydalı olabilir.
CoinMarketCap verilerine göre yazının yayına hazırlandığı sırada 8,13 dolardan işlem gören Perpetual Protocol coin’in 19 Kasım 2020’de 0,65 dolar ile en düşük ve 19 Mart 2021’de 16,22 dolar ile en yüksek seviyeyi gördüğünü belirtmekte fayda var.
Yazının yayına hazırlandığı sırada 177,182,844 USD ile piyasa hacmi bakımından 250. sırada yer alan PERP Coin’in 24 saatlik işlem hacminin de 7,100,024 USD olduğu ifade edilebilir. Ayrıca şu anda dolaşımda 21,795,505 PERP bulunuyor ve bu rakamın 150.000.0000 PERP coin’e ulaşacağı ifade ediliyor.
Perpetual Protocol Coin Nasıl Alınır?
PERP Coin, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para alım satım platformu Binance aracılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde satın alınabilir.
PERP Coin satın almak için öncelikle Binance’e üye olmak ve ardından itibari para göndermek gerekiyor. Türk Lirası ya da dolar gibi bir itibari para gönderiminin yapılmasının ardından PERP Coin’in işlem gördüğü Tether (USDT), BUSD ve Bitcoin (BTC) PERP işlem çiftinde alım işlemi gerçekleştirilebilir.
Bunlara ek olarak Binance’de sadece piyasa değerinden değil daha düşük değerden de satın alma emri vererek kullanıcılar istedikleri fiyattan satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun için Limit sekmesini kullanmanız ve almak istediğiniz miktar ile almak istediğiniz fiyatı girmeniz yeterli olacaktır.