Pakistan Merkez Bankası, kripto para birimlerinin ticaretini ve ICO’ları yasaklama kararı aldı. Bu üzücü karar gelecekte Pakistan ekonomisinde kötü sonuçlara yol açabilir.
2018 yılıyla birlikte ABD, Güney Kore, Japonya gibi büyük ekonomiler kripto paralara pratik düzenlemeler getirerek dijital çağı kucakladı. Hatta Japonya’nın ICO’ları yasallaştırmak için bir takım çalışmalar yürüttüğü de medyaya yansıyan haberler arasında.
Güney Kore Hükümeti ve Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ICO’ların yasallaştırılıp vergilendirilmesi için çalışmalara devam ediyor. ABD’nin Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ise şartların oluşması durumunda ICO’lar için düzenlemeye hazır olduklarını belirtiyor.
Bu yılın başlarında Kakao Talk, KakoPay, KakaoTaxi ve KakaoStory gibi popüler uygulamaların yaratıcısı Güney Kore’li Kakao firması devletin sıkı düzenlemeleri nedeniyle ülke dışında bir Blockchain projesi ve ICO başlatacağını duyurmuştu. Hal böyle olunca Güney Kore Hükümeti gerekli kurumlardan izin alınması durumunda yerli ICO’lara izin verebileceklerini açıkladı.
Böylesine büyük ekonomilerin kripto paraları kucaklamasına rağmen Vietnam, Pakistan gibi ülkeler ekonomilerini kripto paralara karşı tamamen kapatarak muhtemelen milyarlarca doları reddettiler. 6 Nisanda Pakistan Merkez Bankası, finansal kuruluşların, bankaların ve kredi kartı sağlayıcıları üzerinden kripto para alım satım işlemlerini yasakladı.
Pakistanın kripto para pastasındaki payının %0.1’in bile altında olduğunu göz önüne aldığımızda bu yasaklamanın kripto para piyasasına neredeyse hiçbir zararı olmayacaktır.
Kripto para ve Blockchain teknolojisi fırsatlarını çok iyi bir şekilde değerlendiren Malta ise 20 büyük çaplı kripto para girişimine ev sahipliği yapıyor. Son olarak dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’ın CEO’su Changpeng Zhao’da sosyal medya paylaşımında şirketini Malta’ya taşıyacağını duyurmuştu.