Türkiye’deki kripto para kullanımı hiç olmadığı kadar hızlı artıyor ve diğer bazı ülkelerde yapıldığı gibi Türkiye’de de bu kazanca vergi getirilmesi konusu şu an gündemde. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da ünlü ekonomist Özgür Demirtaş tarafından yapılan bir açıklamada kripto para vergilerinin geldiği vurgulandı.
Demirtaş: Kripto Para Vergisi Geliyor
Demirtaş, kripto para sektörünün tanınan isimlerinden Squanch’ın aktardıklarına göre Clubhouse programı üzerinden 21 Şubat 2021 tarihinde yaptığı konuşmasında, kripto paralardan kazanç sağlayanları uyardı. Aktarılana göre Demirtaş bu uyarısının devamında “kripto paralardan kazanç sağladıysanız vergi ödemek için kenara para ayırın, Türkiye’de vergiler geliyor” ifadesini kullandı.
Demirtaş ise bu iddiaya karşılık vererek aslında farklı bir açıklama yaptığını belirtti. Ünlü ekonomist açıklamasının devamında devletin 3 şey yapabileceğini vurgulayarak bunları sıraladı:
“Devletler 3 şey yapabilir.
1) Kripto paraları para kabul edebilirler o zaman vergi söz konusu olmaz.
2) Security kabul ederlerse ortalama bir vergi,
3) Emtia kabul ederlerse daha yüksek capital gain (sermaye kazancı) vergisi alabilirler.”
Aslında 2017 yılındaki boğa koşusunda da Türkiye’de kripto para kazancına vergi getirilebileceği söylentisi sosyal medyada duyuldu. Ancak bunun Demirtaş’ın belirttiği gibi 2020 yılını da kapsayacak şekilde geriye dönük olup olmayacağı büyük bir tartışma konusu.
Avukat Kılıç Kripto Para Vergisini Yorumladı
Avukat Oğuz Evren Kılıç, konu hakkında yaptığı açıklamada yasal düzenleme olmadan geriye dönük vergi alınamayacağını ifade etti. Kısa süre önce ise YouTube üzerinden para kazananlara geriye dönük vergi uygulaması başlatılmış ve birçok YouTuber mahkemelere başvurmuştu.
Peki bu durum başka ülkelerde nasıl ele alınıyor? ABD’nin bazı eyaletlerinde, Kanada’da ve Rusya’da kripto paralara dair temel vergilendirme çerçeveleri oluşturuldu. ABD’nin birçok eyaleti bunu gelir vergisine tabi tutarken Rusya’da bu durum biraz daha katı işliyor.
Farklı Ülkelerin Kripto Para Vergiledi
Devletin kripto para vergisi alması için ise bunları mülk, emtia veya menkul kıymet gibi bir tanıma uydurması ve tanıması gerekiyor. Rusya’daki yetkililer kripto paraları mülk statüsüne dahil etmek isteyerek bundan alınacak vergiyi arttırmaya çalışıyor. Türkiye için hangisinin olacağı kesinlik kazanmasa da Demirtaş’ın ifadesi verginin geleceğini düşündürüyor.