Milliyet’in haberine göre TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın, “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” adlı bir rapor oluşturduğu ve bu raporda Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimleri ile ilgili önemli açıklamalara yer verdiği ortaya çıktı.
“Bitcoin Pazarından Gelir Elde Etmemiz Mümkün Olabilir”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kripto para birimleri ile ilgili yönetmeliğinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kripto paralar ile ilgili bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. Milliyet’te yapılan açıklamalara göre raporda, altın ve nakit para sistematiğinin tarihsel süreci inceleniyor ve bu incelemede kripto paralara da yer veriliyor.
Raporda Bitcoin’in, kağıt para veya dijital paraların yerini almasının günden güne arttığı belirtiliyor ve Türkiye’nin Bitcoin’i yakından takip etmesinin önemli olduğu vurgulanıyor. Konuyla ilgili olarak raporda, “Riskler değerlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek.” sözlerine yer veriliyor.
Bunlara ek olarak raporda dijital, sanal ve kripto para kavramlarının karıştırıldığına da değinildi. Yapılan açıklamalara göre raporda bu karışıklık ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı:
Kripto paralar dışındaki dijital ve sanal paralar, kendi başlarına para birimi değildirler. Temsil ettikleri ülkenin ulusal para birimine dayalıdırlar ve o ülkenin merkezi otoritelerince düzenlenip denetlenebilirler. Yani, dijital olarak bir değeri temsil eden varlıklar dijital para birimidir. Bu para biriminden itibari para cinsinden tanımlananlara elektronik para, itibari para cinsinden tanımlanamayanlara ise sanal para denilmektedir. Merkezi olmayan sanal paralardan şifre bilimi kullananlar ise kripto para olarak adlandırılmaktadır.
Kara Para Aklama ve Yasadışı İşlemler
TBMM’nin 16 Nisan tarihli raporunda, kripto para birimlerinin bir otoriteye bağlı olmadığına ve bu sebeple kara para aklama ve yasadışı faaliyetlerde kullanılma riskleri olduğu da belirtiliyor. Ancak bu noktada rapor, dijital para olgusunun bir başarı olduğu kabul ediliyor ve “Bitcoin ve altcoin’lerin alternatif para birimine karşılık gelmesi ve herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, kara para aklanması ve yasadışı işlemlerde kullanılması gibi eleştirileri beraberinde getirse de mevcut koşullarda dijital para olgusunun varlığı bir tarihsel birikimin başarı aşaması olarak görülmekte ve bu aşamaya ayak uydurmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığı bilinmektedir.” sözleri kullanılıyor.
“Umut Verici ve Gelişmeye Açık”
Her ne kadar geçtiğimiz günlerce TCMB’nin yönetmeliği ile kripto para işlemlerine kısıtlamalar getirilmiş olsa da raporun sonucu oldukça umut verici. Raporun sonuç bölümünde yer alan ifadelerde, Bitcoin’in oldukça yeni olduğu ve Bitcoin’in getirdiği teknolojilerin umut verici ve gelişmeye açık olduğunun belirtildiği ifade ediliyor.
Buna ek olarak raporda Blockchain teknolojisine de değinildi ve “Bitcoin’in kağıt para veya dijital paraların yerini alması, günden güne artmaktadır. Bitcoin’le duyurulan blok zincir teknolojisi ise güvenilir bir aracıya ihtiyaç duyulan tüm hizmetlerde kullanılabilecek bir teknolojik çözümdür. Blok zincir, Bitcoin’in başarısına da endeksli değildir.” sözlerine yer verildi.