Nobel Ödüllü ekonomist Paul Krugman, kripto para piyasaları ve uzun süredir devam eden ayı sezonu hakkında çarpıcı iddialarla “sonsuz kripto kışı” açıklamalarında bulundu.
“Sonsuz Kripto Kışı”
New York Times’ta yayınlanan yeni bir yazıda uzman isim Paul Krugman, çoğu kripto para biriminin gerçek hayatta herhangi bir değeri olduğunu kanıtlayamadığı için piyasaların “sonsuz bir kışa” doğru gidebileceğini ileri sürdü. Ayrıca Blockchain teknolojisinin amacının piyasalara bir etkisi olmadığını iddia eden isim ve piyasa çapındaki en son yaşanan düşüşün ekosistem adına sonun başlangıcı olabileceğini ileri sürdü. Paul Krugman açıklamalarında konu hakkında şu ifadelere yere verdi:
Birçok insan, bir kripto kışından geçtiğimizi söylüyor. Bu durum hafife alınabilir. Ancak giderek daha çok Fimbulwinter’a, İskandinav mitolojisinde dünyanın sonundan önce gelen sonsuz bir kripto kışına benziyor.
Blockchain Teknolojisi
Uzun süredir kripto para birimi eleştirmeni olan Paul Krugman, mevcut ayı piyasası başlamadan çok önce alana yönelik eleştirilerini dile getirmişti. Ekonomist, birçok şirketin yeni ortaya çıkan teknolojiyi benimseme konusunda isteksiz olduğuna dikkat çekerek, blok zincirlerinin aslında herhangi bir faydası olduğunu insanlara kanıtlamadığını öne sürdü. Paul Krugman yazısında şunları vurguladı:
Beş yıl önce, Avustralya borsası alım satımlarını temizlemek adına bir Blockchain platformu kullanmayı planladığını açıkladığında, bunun büyük bir anlaşma olması gerekiyordu. İki hafta önce planı sessizce iptal ederek 168 milyon dolarlık zarar bildirdi. Ayrıca nakliye devi Maersk, tedarik zincirlerini yönetmek için bir Blockchain kullanma çabalarını da sonlandırdığını duyurdu. Amazon Web Services için çalışan Tim Bray’in yakın tarihli bir blogu, Amazon’un neden kendi blok zincirini uygulamamayı seçtiğini de anlattı.’
Öte yandan Paul Krugman’ın Blockchain teknolojisinin geleceğini tahmin etme konusundaki sicili yıldız olmaktan çok uzak kalacağı belirtiliyor. Bunun sebebi olarak ise 1998’de Red Herring dergisinde “2005’e kadar internetin, ekonomi üzerindeki etkisinin faks makinesininkinden daha büyük olmadığı netleşecek” şeklinde bir makale yazdığı gösteriliyor.