2017 yılının sonunda Bitcoin fiyatı 20.000’i gördüğünde bu rakamlardan kesinlikle Bitcoin alınmaması gerektiğini, yatırımcının bu rakamlara dikkat etmesi gerektiğini birçok yazımızda ve haberimizde sizlere bildirdik. Ne kadar takip eden oldu bilinmez, ancak gelinen noktada haksız olmadığımız aşikar. Ancak bilinmesi gereken şey şu: 9 yıllık tarihinde Bitcoin eğer bir fiyatı gördüyse onu geçmiştir. Yine böyle olur mu bilinmez, ancak 6.500-7.000$ seviyelerinin alım için güzel fırsatlar sunduğunu belirtmek isterim.
Grafikte de görüleceği gibi $6.500 seviyesi ilk kez Bitcoin fiyatı 20.000 dolardan düşerken (Şubat 2018’de), ikinci kez düzeltme hareketinin tamamlandığı Nisan 2018’de denendi. Şimdi bu seviye bir kez daha deneniyor.
Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi Bitcoin “II. Fetret Devri” içerisindedir. Bu süreçte $5.000 seviyesinin görülebileceğini belirtmiştik. Ancak halen gözlenmemesi ve mevcut durumda $6.500 seviyesinin üçüncü sefer destek olarak çalışması teknik açıdan önemlidir.
Eğer bu seviyeden aşağı kırılım gerçekleşmez ve Bitcoin tekrar yükselişe geçerse, 6.000 – 10.000$ bandında bir hareketlilik görebiliriz. Bu fetret devrinin bitmesi için Bitcoin fiyatının tekrar 10.000$ üzerine çıkması ve orada tutunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu olmadığı müddetçe fiyat dalgalanacak ve altcoin piyasası düşük gitmeye devam edecektir.
Diğer taraftan, bilindiği üzere hashrate ile fiyat arasında genellikle bir bağlantı vardır. Fiyat arttıkça madencilik yatırımları artar. Madencilik yatırımları arttıkça hashrate artar. Böylece temelde Bitcoin arzı ve talebi dengelenir. Ancak son dönemde fiyat düşerken hashrate düşüşü bekleniyordu. Bunun nedeni, madencilerin karlılığı devam ettiremeyeceği için en azından fiyatlar belli bir düzeye gelene kadar faaliyetlerini durdurabileceği düşüncesiydi. Ancak geçen 6 ayda faaliyetleri durdurmak bir yana, hashrate artmaya devam ediyor.
Bitcoin fiyat düşüşünün başladığı Ocak 2018’e göre şu anda zorluk seviyesi 2 katına çıktı. Ancak fiyat %60 düşmüş durumda. Yani temelde madenciler için Ocak 2018’e göre 4-5 kat daha fazla maliyet söz konusu. Bu durumun oldukça ilginç olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü madencilik faaliyetlerinden madenciler halen kar ediyorsa, fiyat daha çok düştüğünde bile hashrate oranı artmaya devam edebilir. Eğer kar etmeselerdi, hashrate’de düşüş beklenirdi.
Öte yandan arz-talep dengesi halen aynı durumda olduğundan fiyatı yukarı tetikleyen bir hareket gözlenmemekte. O zaman neden hashrate artıyor? Bu apayrı bir soru olacaktır.
Son Bitcoin yükselişinde Bitfinex ve Tether’in etkisinin olduğuna yönelik haberler yapılmaya devam etse de bir şirketin bir pazarı 600 milyar dolara çıkarıp tekrar 300 milyar dolara indirmesi matematiksel olarak zor. Elbette tetiklemiş olabilir; ancak diğer insanların talebi olmasaydı 20.000$ gözlenmezdi.
Sonuç olarak hashrate ile fiyat arasında önemli bir bağıntı olduğu aşikar. Son dönemde yaşanan fiyat düşüşüne rağmen hashrate artmaya devam ediyor. Diğer taraftan 6.500$ seviyesi önemli bir destek olarak çalışmakta. Eğer yine çalışırsa, 200 günlük hareketli ortalama olan 10.000 dolara doğru bir hareketlilik yaşayabiliriz. Ancak 200 günlük hareketli ortalama yukarı kırılmadığı, yani Bitcoin fiyatı 10.000$ üzerine çıkmadığı müddetçe tekrardan bir yükseliş trendinden söz edemeyiz.