Mina Protocol, DApp’leri daha verimli çalıştırmak amacıyla hesaplama gereksinimlerini azaltmak için oluşturulmuş minimal bir “özlü blok zinciri”dir. Mina, kullanımdaki büyümeye rağmen boyutu sabit kalacak şekilde tasarlandığından dünyanın en hafif blok zinciri olarak tanımlanıyor. Ayrıca, güvenlik ve merkezsizlik açısından dengeli. Proje, Ekim 2020’de Coda Protocol’den Mina’ya değiştirildi.
Mina (MINA) Nedir?
Mina, kullanıcıların platformu doğrudan genesis bloğundan yerel olarak doğrulamasını sağlayan verimli bir dağıtık ödeme sistemi elde etmek için çalışıyor. Teknik tanıtım belgesi buna “kısa bir blok zinciri” diyor.
Protokol, birisinin söz konusu bilgiyi ifşa etmeden bilgilerin kimliğini doğrulamasını sağlayan kriptografik bir kanıt olan Sıfır Bilgi Özlü Etkileşimli Olmayan Bilgi Argümanlarını (zk-SNARK’lar) kullanır. Bununla birlikte, bir kullanıcının platformu başlangıç bloğuna kadar izlemesini sağlamak, büyük bir ağda pratik olmayabilir. Bu nedenle Mina, yalnızca son birkaç bloğa odaklanan SNARKS’ı aşamalı olarak hesaplar. Bu, son kullanıcıların bir bloğun tüm işlem geçmişi yerine bu zk-SNARK-sıkıştırılmış kanıtı kontrol ettiği anlamına gelir.
Mina protokolünün kalbinde, bir yardımcı para ve değişim aracı olarak işlev gören yerel para birimi olan MINA bulunur.
Mina, çoğu platformun madenciler gibi doğrulayıcılara ve işlemleri doğrularken üçüncü taraf olarak hareket eden hafif istemcilere sahip olduğu mevcut blok zinciri ortamında devrim yapmakla ilgilidir.
Mina, her biri merkezi olmayan ağda belirli bir işlevi yerine getiren birden fazla katılımcıya sahip olarak farklı bir yaklaşım benimsiyor. Üç ana rol, doğrulayıcıları, blok üreticilerini ve snarker’ları içeriyor.
İşlem, bir kullanıcının bir işlem başlatmasıyla başlar, ardından işlem, geçerli ancak onaylanmamış işlemler havuzu olan mempool’a gider.
Ardından, snarker’lar ispat veya SNARKS yaparak kontrolü ele alırlar. İşlem, işlemleri bir bloğa toplamak için bir blok üreticisinin (BP) seçilmesiyle devam eder. Bir BP’nin kârlı işlemler için mempool’dan geçtiğini unutmamak gerekiyor. Ardından BP, konsensüs mekanizmasındaki kurallara göre bir SNARK seçer.
MINA Coin Yorum
Mina Protocol getirdiği yenilikler sebebiyle kullanıcılar cezbediyor gibi görünüyor. Ancak bunu yanında yatırımcıların henüz MINA coin’e temkinli yaklaştıkları da görülüyor. Yatırımcıların MINa ile ilgili görüşlerini daha net değerlendirmek için güncel ve geçmiş verilere göz atmak faydalı olabilir.
Yazının yayına hazırlandığı sırada 3,08 dolardan işlem göre Mina Coin’in 597,905,080 USD ile piyasa hacmi bakımından 112. sırada yer aldığı görülüyor. Ayrıca Mina Coin, 21 Temmuz 2021’de 0,92 dolar ile en dip seviyeyi ve 3 Haziran 2021’de 5,45 dolar ile rekor seviyeyi gördüğünü belirtmekte fayda var.
Yapılan açıklamalara göre şu anda dolaşımda 194,153,380 Mina Coin bulunuyor ve toplam rakamın 824,104,972 Mina Coin olacağı ifade ediliyor.
Mina Coin Nasıl Alınır?
MINA Coin, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para alım satım platformu Binance aracılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde satın alınabilir.
MINA satın almak için öncelikle Binance’e üye olmak ve ardından itibari para göndermek gerekiyor. Türk Lirası ya da dolar gibi bir itibari para gönderiminin yapılmasının ardından MINA’nın işlem gördüğü Bitcoin (BTC), Tether (USDT), BUSD ve Binance Coin (BNB) MINA işlem çiftinde alım işlemi gerçekleştirilebilir.
Bunlara ek olarak Binance’de sadece piyasa değerinden değil daha düşük değerden de satın alma emri vererek kullanıcılar istedikleri fiyattan satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun için Limit sekmesini kullanmanız ve almak istediğiniz miktar ile almak istediğiniz fiyatı girmeniz yeterli olacaktır.