Dünyanın en değerli akıllı sözleşme platformu olarak nitelendirilen Ethereum, yedi yıl gibi rekor bir sürede 10 milyar doların üzerinde gelir elde etti. Bu hızla birlikte Ethereum, Alphabet’i bir kenara bırakacak olursak en iyi teknoloji firmalarından daha hızlı bir şekilde bu kilometre taşına ulaşmış oldu.
Ethereum 10 Milyar Dolara Ulaştı
Bir analiz platformu olan Token Terminal tarafından ortaya koyulan verilere göre, kayıtlar Ethereum’un spot ETH oranlarına göre 10 milyar dolar gelir elde etmesinin yaklaşık yedi yıl sürdüğünü ve sadece yaklaşık altı yıl süren Alphabet tarafından gölgede bırakıldığını gösterdi.
Bu performans diğer teknoloji firmalarıyla, örneğin Microsoft ile karşılaştırıldığında, Ethereum’un hızlı bir şekilde kabul edildiğini ve çözümlerinin daha hızlı benimsendiğini ortaya koymakta. Microsoft’un bu kilometre taşına ulaşması yaklaşık 19 yıl sürmüştü. Aynı durum Adobe için ise yaklaşık 20 yıllık bir süreç gerektirmişti.
Grafik ayrıca Zoom gibi hala gelişim aşamasında olan platformların bu noktaya ulaşmasının nispeten daha kısa sürdüğünü de ortaya koyuyor. Sesli ve görüntülü çevrimiçi görüşmelere imkan sağlayan bir iletişim platformu olan Zoom’un 10 milyar dolar gelir elde etmesi yaklaşık 11 yılını almıştı.
Zoom, şirketlerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri konusunda çevrimiçi toplantıları tercih ettiği COVID-19 pandemi döneminde 2019’un sonlarından 2020’ye kadar ön plana çıkmıştı. O zamandan bu yana platform popülerliğini arttırdı ve şu anda Eylül 2023 sonu itibariyle 20 milyar doların üzerinde bir değere sahip durumda.
Ethereum’un yükselişi ise kısmen farklılığından kaynaklanıyor. İlk güvenilir ve işlevsel işlem ağını piyasaya süren Bitcoin‘in aksine Ethereum, finans, oyun veya sanat dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde daha karmaşık protokollerin kullanılmasına olanak sağlamasıyla biliniyor. Ethereum’un kripto para birimi ETH, 25 Eylül’de yazarken yaklaşık 1.570 dolardan el değiştiriyordu ve ağın piyasa değeri 191 milyar doların üzerindeydi.
Ethereum’un Geleceği
Ethereum en belirgin gelirleri gas olarak ölçülen işlem ücretinden oluşmakta. İşlemin karmaşıklığına bağlı olarak, ağ farklı gas veya ücretler talep etmekte. Akıllı sözleşmelerin yürütülmesini etkilemeyen basit işlemler görece daha ucuz olur. Öte yandan, akıllı sözleşmeler tarafından güvenle desteklenenler daha pahalı olacaktır. Ücretler işlemlerin karmaşıklığına bağlı olarak değişir.
Elde edilen bu gelirler doğrulayıcılara dağıtılır. Bu doğrulayıcılar, ağın güvenliğini sağlamak ve işlemleri doğrulamakla görevlendirilmiştir. Bu görev, blok ödülleri ve her bloğa eklenen işlem ücretleri ile telafi edilir.
Bununla birlikte, elde edilen gelir ağ faaliyetine de bağlıdır. Bu süreçte işlenen işlem ne kadar karmaşıksa, her bloğa eklenen ücret de o kadar yüksek olur. Genellikle, artan ağ faaliyetleri, artan blok alanı talebi nedeniyle gas ücretlerini yükseltebilir. Etherscan verilerine göre Ethereum, 9 Aralık’ta 1,93 milyondan fazla işlem gerçekleşmişti. Takvimler 24 Eylül’ü gösterdiğinde ise 883.000’den fazla işlem gerçekleşmişti ve düşüşü ortaya koydu. Şu anda Ethereum ağında ortalama işlem ücreti 0,74 dolar civarında bulunuyor.