Windows işletim sistemi ve Office programları, herhangi bir yazılım korsanlığı platformunda her zaman en üst sıralarda yer almıştır. Bu nedenle, her iki ürünün geliştiricisi olan Microsoft, korsanlıkla mücadelede farklı yollar aramaya devam ediyor.
Microsoft Araştırma Ekibinin Çalışması
Bu nedenle Microsoft’un araştırma departmanı tarafından Alibaba ve Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacılarının katılımıyla yeni bir makale yayınlandı. Redmond merkezli yazılım devi, korsanlıkla mücadele çalışmalarını desteklemek adına blok zinciri tabanlı bir teşvik sistemi üzerinde operasyon yürüttü. Araştırmanın başlığı olarak, “Argus: Korsanlıkla Mücadele Çalışmaları İçin Tamamen Şeffaf Bir Tevik Sistemi” kullanılırken Microsoft’un yeni sisteminin blok zincir teknolojisinin şeffaflığı üzerine kurulduğu belirtildi.
Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilen Argus, açık anonim korsan popülasyonunda toplanan verileri korurken, bir teşvik mekanizması sağlamayı amaçlar. Yayınlanan makalede sorunu dağıtık bir sistem mekanizması olarak görürken uygulamada tam şeffaflığa rağmen güvenliği sağlamak adına bir dizi engellerin üstesinden gelinmesi amaçlandığı belirtiliyor.
Argus, makalede ayrıntıları verilen bir filigran algoritması ile korsan içeriğin kaynağa geri izlenmesini sağlar. Sızıntı kanıtı olarak da adlandırılan protokolde, sızdırılan her içerik raporunu bir bilgi gizleme prosedürü içerir. Bu bağlamda muhbir dışında hiç kimse aynı filigranlı nüshayı fiilen sahibi olmadan rapor edemez. Sistem ayrıca bir muhbirin aynı sızdırılmış içeriği farklı takma adlar altında defalarca rapor etmesini önlemek adına teşvik azaltıcı önlemlere de sahiptir.
Raporda Argus’un güvenliği ve pratikliği ile gerçek dünyadaki korsanlıkla mücadele çalışmalarının tamamen şeffaf bir teşvik mekanizasmasına geçerek gerçekten etkili olacağı aktarıldı. Ethereum ağ ücretleri konusunu detaylı incleyen makalede, ekibin birkaç kriptografik işlemi optimize ettiği açıklandı.
Teknoloji Şirketleri Güvenlik Konusunda Endişeli
Dünya çapındaki teknoloji şirketleri, fikri mülkiyeti korumak ve dijital korsanlıkla mücadele etme konusunda daha fazla mesai harcamaya başladı. Medyaya yansıyan son bilgilere göre Hindistan merkezli Mahindra Group’un bünyrsindeki Tech Mahindra, kısa süre önce medya ve eğlence endüstrisi için IBM’in Hyperledger Fabric protokolünde yeni bir blok zincir tabanlı dijital sözleşmeler ve haklar platformu piyasaya sürdü.