2022’nin başından bu yana kripto alanında büyük bir yavaşlama olsa da, metaverse’e ilgi devam ediyor. Chainalysis’in en son raporu, gayrimenkul ve oyunun metaverse’de gelişmeye devam ettiğini gösteriyor.
Metaverse’de Büyüme Sürüyor
Blockchain analitik firması, büyüme karşılaştırmalarını açıklamak için geniş bir zamanı baz alıyor. Eylül 2019’dan Mart 2022’ye kadar blockchain tabanlı sanal gayrimenkul fiyatları yüzde 879 arttı. Öte yandan, normal gayrimenkul fiyatlarında yüzde 39 artış olduğu ifade ediliyor.
Elbette sanal gayrimenkul sektörü, mutlak boyutta gayrimenkul sektörüyle boy ölçüşemiyor. Chainalysis ise konuyla ilgili açıklamalarında, “Sanal gayrimenkul fiyatlarındaki artışın fiziksel gayrimenkulün büyümesini %532 oranında geride bırakması yine de şaşırtıcı”. sözlerini kullanıyor.
Bunlara ek olarak Chainlaysis, dijital gayrimenkul sahibi olmanın günümüzdeki bazı faydalarını ve olası faydalarını açıklıyor. Günümüz yardımcı programları, gömülü videolar, resimler, NFT’ler ve etkileşimli nesneleri içeriyor. Ayrıca play to earn entegrasyonlarını bulunuyor. Bununla birlikte, en önemli ayırt edici faktörlerden biri, özel etkinliklere ve kapılı NFT topluluklarına erişim olarak karşımıza çıkıyor. Bu da özellikle NFT talebine büyük bir destek sağlayarak dijital gayrimenkul satışlarına dönüşmüş gibi görünüyor.
Chainlysis, popüler BAYC projesinin NFT’lerini eğlence ve dijital toplulukla bir araya getirdiğini açıklıyor. Bunu başarılı bir şekilde 310 milyon dolarlık metaverse arazi satışına çevirdiler. Muhtemel yardımcı programlardan bazıları ise kiralama ve leasing, gelecekteki VRE NFT’lerin ücretsiz airdrop’larının yanı sıra gelecekteki AR/VR entegrasyonları ve işlevleri olabilir.
Metaverse Projeleri Fiyatları
Chainalysis’e göre, Metaverse arazi fiyatlandırması için en büyük farklılaştırıcı faktör, sanal gayrimenkulleri barındıran blok zinciri. Örneğin Solana’da inşa edilen metaverse arazileri, Ethereum‘daki metaverse arazilerine kıyasla çok daha düşük fiyatlara sahipler
Bunun nedeni, Solana’nın 0,0025 dolarlık ortalama işlem ücretinin, Ethereum’un ortalama 5 ila 50 dolarlık gaz ücretinin çok küçük bir kısmı olması. Böylece, metaverse arazi sahipleri ve geliştiricileri Solana’da daha iyi ve daha uygun fiyatlı fırsatlar görebilir.
Bununla birlikte, Ethereum tabanlı metaverse projeleri, Layer-2 ölçeklenebilirlik platformu Polygon ile de bütünleşiyor. Bu Ethereum yan zinciri, Solana’ya rekabetçi fiyatlandırma ve hız performansı sunuyor.