Ethereum (ETH) fiyatı bugün itibarıyla 3.000 doların üzerine çıktı ve kırılması zor bir rekoru kırdı. ETH fiyatının bu yükselişinin arkasındaki en büyük sebeplerden birisi ise merkezsiz finans (DeFi) sektöründe yaşananlar olarak biliniyor.
Ethereum’un Büyüme Sebebi, DeFi Oldu
DeFi sektörü inanılmaz bir hızla büyüdü ve Ethereum da buna ev sahipliği yapan en büyük ekosistem. Aslında top 100 içerisindeki kripto paralara bakıldığında bile Ethereum’un bunların neredeyse 50’sine ev sahipliği yapan bir ağ olduğu görülmekte.
DeFi ve Ethereum denilince ise akla gelen ilk cüzdan MetaMask oluyor. Dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ulaşan MetaMask, şu an kripto para sektöründe 7’den 70’e neredeyse herkesin bildiği bir uygulama haline geldi. Bu durum bir bakıma avantajlı olsa da bazı durumlarda tehlikeleri de beraberinde getiriyor.
MetaMask’tan Uyarı
MetaMask, kullanıcılara yönelik yayınladığı yeni uyarıda da buna değindi. Daha önce de MetaMask kullanıcılarının seed phrase olarak bilinen gizli kelimelerini çalmaya çalışan çok fazla kişi olmuştu ve bu da onlardan birisi gibi gözüküyor.
Özellikle DeFi sektöründe yeni olan kullanıcıları hedefleyen bu oltalama taktiği, kullanıcıların resmi destek alabileceği iddiası adı altında gizli kelimelerini çalıyor. MetaMask ekibi de konu hakkında yaptığı açıklamada bunun “normal” bir hesaptan gelen yardım ifadesi gibi gözüktüğünü ancak sizi bir Google doc formuna yönlendirdiğini vurguladı.
Bunun devamında kullanıcılar özel anahtarlarını girdiğinde ise her şey bitmiş, saldırganlar cüzdana erişebilmiş oluyor. Yazılım cüzdanlarında söz konusu seed phrase güvenliğin en önemli aşaması olarak görülmekte ve bu bilgi paylaşıldığında artık ilgili cüzdana erişim hayal olabilir.
Asla Bu Bilgileri Paylaşmayın
Bu taktik TrustWallet cüzdanı kullananlar üzerinde de denendi ve birçok yatırımcının bundan mağdur olduğu ortaya çıktı. Yazılım cüzdanı kullanıcılarının hiçbir şekilde söz konusu özel anahtarlarını ve kelimelerini paylaşmamaları gerekmekte. Bu konuda hiçbir uygulama veya destek modülü de kullanıcılardan ilgili bilgiyi istemez veya isteyemez.
MetaMask, 5 milyondan fazla aktif aylık kullanıcı ile ne yazık ki bu tip saldırıların hedefinde sıkça kalıyor ve kullanıcıların MetaMask ile ilgili daha dikkatli olması gerekiyor.