Sosyal medya devi, metaverse ile blockchain dünyasına girdi ve Meta ismiyle yeniden markalaştı. Son atılan adım ise kripto paraları ilgilendiriyor. Şirketin yaptığı ticari marka başvurularına göre kripto para ödemeleri direkt veya dolaylı olarak desteklenebilir. Bu durumda kripto para ekosistemine yüz milyonlarca yeni yatırımcının giriş yapması olasıdır.
META PAY ve Kripto Para
Şirket, META PAY için 5 farklı ticari marka başvurusunda bulundu. Başvurular platform kullanıcılarının itibari para ve kripto para alım satımı yapmalarına imkan tanıyacak. META PAY’in bir ödeme ve borsa platformu başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Şirketin kripto paralara bir kapı açması halinde piyasalara tek seferde 1 milyara yakın insan giriş yapabilecek. Eğer Facebook metaverse hedeflerini merkezi olmayan ekosistemlerden izole şekilde gerçekleştirmek istemiyorsa bunu yapmak zorunda. Geçmişte kripto paralara erişim konusunda ümit verici açıklamalar yapmayan şirketin, ticari marka başvurularında buna kapı aralaması düşündürücü. META, uygulama içi ödül ve benzeri şeyleri tokenize etmeyi hedeflediğini açıklamıştı. Bunlara kripto paralar da eklenirse yatırımcıları güzel günler bekliyor olabilir.
Kripto Paralar ve Metaverse
Dev şirketlerin ilgi odağı haline gelen metaverse büyük bir dönüşüm sürecini de başlattı. Facebook, Twitter, Microsoft yani dünyanın alanında en büyük şirketleri müşterilerine sanal bir dünyayı nasıl sunabilecekleri üzerine çılgınlar gibi çalışıyor. The Sandbox, Decentraland gibi kripto para topluluğuna hitap eden metaverse girişimleri de yoğun ilgi görüyor. Hatta kurumsal şirketlerin önemli bir kısmı kendilerine buralardan yerler almaya bile başladı. Sanal mitingler, dükkanlar, iletişim merkezleri ve daha fazlası için ciddi talep var. Sadece Türkiye’den onlarca şirketin Decentraland gibi platformlarla anlaştığı biliniyor.
Dünyanın geri kalanı da bizden farksız değil. Bundan birkaç yıl sonra teknoloji katlanarak büyümeye devam ettiği müddetçe “metaverse” hayalinin içi daha fazla “gerçekle” dolacak. Sensörlü, etkileşimli VR/AR giysileri, çok daha gelişmiş gözlükler ve hatta VR/AR ile hayal bile edemeyeceğimiz yenilikler göreceğiz. Milyarlarca dolar bu hayalin ar-ge’si için harcanıyor.
1990 yılında kimse elindeki telefonla bugün yaptığımız şeyleri yapabileceğini hayal edemezdi. Ve 2030-2040’lı yıllara geldiğimizde insanlar aynı şeyi bizim için söyleyecek.
“Onlar ellerindeki basit cihazlarla bugün ulaştığımı teknolojiyi ve metaverse deneyimini hayal edemezlerdi”.