Amerika Birleşik Devletleri Federal Reserve (FED) eski başkanı Alan Greenspan, merkez bankalarının kendi dijital paralarını çıkarmalarının “bir anlamı” olmadığını söyledi.
11 Kasım’da CNBC’de yayınlanan bir rapora göre Greenspan, Çin finans dergisi Caijing tarafından düzenlenen yıllık ekonomik konferansında merkez bankalarının dijital para birimleri ile ilgili yorumlar yaptı.
Libra’nın da Anlamı Yok
Yapılan açıklamalara göre Greespan’ın bu argümanı, ulusal geleneksel para birimlerinin devlet kredisi ile desteklendiğine yani ulus devlete ve onun kurumsal yapısına özgü bir hükme bağlı olduğuna dayanıyor.
Bunun yanında Greenspan, dünyanın en başarılı beş teknoloji hisse senedinin kısaltması olan FAANG’in (Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google) yükseliş çağındaki teknoloji adamlarının bile ABD’nin finansal piyasalarının derinliği ve genişliği ile rekabet edemeyeceğini savunuyor. Eski başkan konuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
Amerika Birleşik Devletleri’nin temel egemen itibarı, Facebook’un hayal edebileceğinden çok daha fazla.
Öte yandan Ronald Reagan‘ın atadığı Greenspan; 1987 yılında yaşanan Black Monday borsa olayında, 1990’ların teknoloji patlamasında, sırasıyla 1994/1997/1998 yıllarında gerçekleşen Meksika/Asya/Rusya krizlerinde ve 2000’li yıllarda yaşanan dot.com patlamasında FED’in başındaki isimdi. 1987-2006 arasındaki seri kriz dönemlerindeki yönetimi ve FED’in küresel finansal sistem üzerinde her zamankinden daha üstün hakimiyetine sahip olmasıyla Greenspan adından sıkça söz ettirdi.
Ancak 2008 yılında yaşanan finansal krizin ardından Greenspan ve ekibi küresel sistemi bozan politikaları güçlendirmekle suçlandılar.
Çin ve Tunus’un Hamleleri
Bilindiği gibi Çin, ilk merkez bankası dijital para birimi çıkartması beklenen ülke olarak adından bahsettiriyor. Çin Halk Bankası ve hükümet bu konu üzerinde uzun zamandır çalışıyor.
Bunun yanında Tunus da geleneksel para birimini dijitalleştirmek için adım atan bir başka ülke konumunda yer alıyor. Tunus’un bu son hamlesiyle ilgili bilgilere bu haberimizden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Cointelegraph