Tarihte ilk NFT kavramı ortaya nasıl çıktı ya da bir görsel NFT olarak nasıl kullanıldı hiç merak ettiniz mi?
Tarihlerimiz 8 Ekim 2008, saat öğlen 12.19 civarı. Jane Gilles isimli bir kişiden David Thornes’a bir mail gönderiliyor.
Sevgili David, Kayıtlarımız, hesabınızda 234$ tutarında vadesi geçen bir borcunuzun olduğunu gösteriyor. Bu ödemeyi zaten yaptıysanız dikkate almayınız. Lakin her hangi bir ödeme yapmadıysanız lütfen önümüzdeki 7 gün içinde bizimle iletişime geçin.
Aynı gün içerisinde bu mailden tam 18 dakika sonra yani 12.37’de David Thorners, Jane Gilles’e cevap veriyor.
Sevgili Jane, borcumu ödeyecek param yok ama onun yerine sana bu çizdiğim örümceği gönderiyorum. Bu çizim 234$ değerinde. Bu yüzden meselenin çözüleceğine güveniyorum.
Non Fungible Nedir?
Non Fungible Token’daki Non Fungible kısmını; aslında yerine bir yenisi koyulamayan, eşi benzeri olmayan kavram olarak tanımlayabilirim. Hemen örnek vermem gerekirse, diyelim ki bir markete gittiniz ve çikolata canınız çekti, çikolatayı aldınız ve o anda yediniz bitirdiniz. Tekrardan o çikolatadan alabilirsiniz. Çünkü çikolatadan bir sürü vardır. Ta ki üretimi bitene kadar… Lakin tablolara ya da sanat eserlerine değer veren biri olduğunuzu düşündüğümüzde önemli ressamlardan bir tanesi olan Picasso’nun tablosunu aldığınızda, biraz zaman geçtikten sonra onu kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda onun yerine bir yenisini tekrardan alamazsınız veya koyamazsınız. Çünkü Picasso’nun yapmış olduğu o tablodan bir tane vardır ve yeri doldurulamayacağı için, eşi benzeri olmayan bir tablo olarak nitelendirebiliriz onu. O yüzden dediğim gibi dijital ortamda yerinin bir başkası ile doldurulamadığı ve eşi benzeri olmayan şeylere biz Non Fungible diyoruz.
Token Kavramı Nedir?
Arkadaşlar NFT’ler bana göre bir kripto paradır ama kripto paralardan farkı, fiziksel olarak kripto paraların şekil bulmuş halidir. Çünkü NFT’ler herhangi bir resim olabilir, müzik dosyası olabilir ve ekstra video görseli olabilir. Yani aklınıza gelebilecek her şey olabilir. Yeter ki bunları NFT pazarları dediğimiz yerlere yükleyip satışa hazır hale getirebilesiniz.
Burası işin aslında terimsel kısmı. Hani bir şeylere sözlük tarzında açıklama girmek zorunda kalırsınız ya! Heh işte o kısım. 🙂
Şimdi gelelim arkadaş ortamında NFT kavramını nasıl dile getirebiliriz (?) sorusunu kendimizce açıklamaya. Bunun en önemli aşaması olarak aslında TDK’nın NFT’e koymuş olduğu isimden yola çıkabiliriz. Yani “Nitelikli Fikri Tapu“. Açıkçası ben bu tanımlamayı ilk duyduğumda yadırgamıştım. Niçin böyle bir isim koymuşlar demiştim. Lakin üzerinde birazcık düşünmeye başladığımda buradaki tapu kavramının NFT’i tam anlamıyla açıkladığına karar verdim. Yani tapu kavramı NFT’nin karşılığını veriyordu. Şöyle ki; nasıl ki biz günlük yaşantımızda bir şeylere sahip olmak istiyorsak… Ev almak gibi, araba almak gibi, arsa almak gibi ama bunların bizim olduğunu doğrulayan şey nedir? TAPU’dur. Yani elimize geçen bir kağıt parçasıdır. Peki bu kağıt parçası bizim elimize nasıl geçer (?) hangi yolları kullanır? Devlet’e ait kurumlar ile olan görüşmemiz sonucunda devletin desteklediği belgeler ile elimize geçer. Yani devlet katında bu belge doğrulanmış, tasdiklenmiş ve kayıt altına alınmış olur. Bu kısım aslında nitelikli fikri tapu yani sahiplik algısını açıklamış olur. İşte fiziksel ortamda gerçekleşen bu olayı birazcık farklılaştırarak dijital ortamda, dijital varlık olarak satın alınmasına NFT diyoruz. Birazcık farklılaştırmak diyorum çünkü olaya detaylı bir şekilde baktığımızda başta da dediğim gibi sistem blokchain sisteminde ilerlediği için bu sefer karar mercii blokchain dediğimiz yazılımlar oluyor aslında. Yani NFT’ler bir satır kod olarak onaylanmış oluyor. Aramızda anlayacağımız dilde konuşursam reel hayatta karar mercii devletken, burada blokchain sistemi oluyor. Yani her hangi bir yere bağlı kalmıyorsun. Reel’de bir kontrol var burada bir kontrol yok. Reel’de bir imza var, tapuya atılmış bir imza var burada bir satır kod var. Dijital ortamda sahip olduğumuz dijital varlığın arkasında bir satır kod ile o varlığın kendinize ait olduğunu belirlemiş oluyorsunuz.