Türkiye Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto paralar konusundaki olumsuz tavrı ile biliniyordu. Ancak yayınlanan son Şüpheli İşlem Bildirimleri Rehberi’nde yapılan değişikliklerle bu tavrın yumuşadığı görülüyor.
Tek Başına Kriptolar Suç Değil
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadele kapsamında hizmet veren MASAK yaptığı son değişiklik ile bankacılık işlemlerine ilişkin şüpheli işlem tipleri arasında daha önceden yer alan “Müşteri hesaplarından Bitcoin satan aracı kuruluşlara Bitcoin alımına yönelik para transferi yapılması” ibaresini kaldırdı.
MASAK bunun yerine “Müşteri hesaplarından kripto para alımı amacıyla yurtiçi ve yurtdışı kripto para borsalarına ya da gerçek veya tüzel kişi hesaplarına müşteri profiline uymayacak sıklık ve tutarda para transferi yapılması” ve “Kaynağı bilinmeyen veya şahsın mali profili ile uygun olmayan şekilde yapıldığından şüphelenilen kripto para satımı sonucunda müşteri hesaplarına transfer gelmesi” ibarelerini ekledi. Dolayısıyla MASAK tek başına Bitcoin ve kripto para işlemlerini şüpheli işlem olmaktan çıkarmış oldu.
“Katı Bakış Açısı Yumuşadı”
Avukat Ayça Aktolga, kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamalarla bu gelişmeyi tüm kripto para ekosistemi ile paylaştı. Aktolga yaptığı yorumlarda şu ifadeleri kullandı:
MASAK kripto paralara ilişkin erken dönemdeki katı bakışı açısını farklılaştırarak kara paranın aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamındaki ulusal ve uluslararası politikalarla uyumlu bir şekilde tanım yapmıştır.
MASAK’ın yaptığı bu tanım değişikliği kripto paralara güvenin yavaş yavaş arttığı yönünde de yorumlanabilir. Bu gelişme ile beraber vatandaşlar artık Bitcoin’in ve diğer kripto para birimlerinin tek başına şüpheli işlem teşkil etmediğinin farkına varılması muhtemelen kolaylaşacak…
MASAK’ın konu ile ilgili yayınladığı rehberin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz…