Bitcoin ve diğer kripto paralarla ilgili haber başlıkları çoğaldıkça, bu konuya ilgi duymaya başlayana insan sayısı da giderek artıyor. İnsanlar artık kripto paralarla mal ve hizmet alabileceklerinin de farkına varmaya başlıyor.
Bu konuya ilgi duyan insanlar maaş ödemelerinin neden hala kripto paralar ile yapılmadığını merak ediyor olabilir. Aslında bazı işverenler kripto paralar ile maaş ödemesi sistemine geçti. Ama buna daha sonra değineceğiz. Öncelikle sistemin önündeki dört engeli ele alalım.
- Bazı Kanunlara Göre Yalnızca Çek Ya Da Nakit Ödeme Yapabilirsiniz.
ABD’de çalışanların maaşlarını karşılayan ana federal düzenlemelerden biri Adil Çalışma Standartları Yasasıdır. Bu yasaya göre işveren, asgari ücretin en azından bir kısmını nakit veya çek ile çalışana ödemek zorunda. Ancak bu durum şu anda Bitcoin ödemeleri için geçerli değil.
Bununla birlikte işverenler ve çalışanlar, eğer arzu ederlerse, asgari ücretin ve fazla mesai ücretlerinin ödenmesi konusunda diğer ödeme şekillerini de tercih edebilirler. Yani işverenler teorik olarak, ücretlerin bir kısmını çek ya da nakit ödedikten sonra kalan kısmı kripto paralar ile ödeyebilir.
Ancak sistem bazı eyaletlerde bu kadar basit değil. Örneğin, Delaware ve Texas maaşların yalnızca ABD doları ile ödenebildiği birkaç eyaletten ikisidir.
- Kripto Para Birimleri Menkul Kıymet Olarak Kabul Edilebilir.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kişilerin kripto para yatırımlarının, sahiplerinin bilgisi olmadan, coğrafi sınırları kolaylıkla aşabileceği ve bunun risk unsurlarını arttırdığı hakkında bir bildiri yayımladı.
Ayrıca SEC, bazı kripto paraların nihai olarak menkul kıymet olarak değerlendirilebileceğini de yayınladığı bildiriye ekledi. Bu durumda işverenler, yukarıda belirttiğimiz ücretler ile ilgili kanunların yanı sıra menkul kıymetler için de ek kanunlara uymak zorunda kalacaklardır.
- İşverenler, Tedbirli Davranmak İstiyor Olabilir.
Bitcoin ve diğer kripto paralardaki sürekli dalgalanmalar, işverenleri tedirgin ediyor olabilir. Yalnızca bu yüzden bile geleneksel olmayan bu ödeme sistemini kullanmak istemeyen işletmelerle karşılaşabiliriz.
Bununla beraber BitPay debit kartı, kişilerin kripto para cüzdanlarındaki tutarı dakikalar içinde dolar cinsine çevirmelerine olanak tanır. İnsanlar Visa’nın kabul edildiği her yerde bu kartı kullanabilirler.
Bu kart aynı zamanda kripto para sahiplerine, ani bir düşüş anında paralarını koruma imkanı da sunuyor. Böyle bir senaryo yaşanırsa eğer, kart sahipleri dakikalar içerisinde paralarını kendi devletlerinin para birimine çevirebilirler.
- Vergi Uygulamaları Ülkeden Ülkeye Değişiklik Gösterir
Bir işveren düzenli olarak bir ülkede yasal olarak ikamet eden işçiler kiralarsa farklı ülkelere vergi öder. Ülkelerin ise henüz kripto para birimlerini vergilendirmemeleri ya da farklı şekilde vergilendirmeleri de maaş ödemelerinin önünde bir engeldir.
Örneğin Kanada kripto para kazançlarını takas işlemi olarak değerlendiriyor. ABD’de kurulu şirketler, ödemeler gerçekleştiği tarihte, kripto para değerini, IRS için dolar değerine dönüştürmek zorundadır. Benzer şekilde çalışanlar da Bitcoin ya da farklı bir kripto para birimi olarak kazandıkları tutarları dolar cinsinden bildirmek zorundadır.
İşlemin gerçekleştiği ülkeye bağlı olarak, kripto para kazançlarını, vergilendirme için raporlamak kolay olabilir. Bununla birlikte uluslararası çalışan yüzdesi fazla olan şirketler, lojistik işlemlerinin çok fazla zaman alacağına da karar verebilir.
Bazı Şirketler Kripto Para İle Maaş Ödemesi Yapıyor
Bütün bu zorluklara rağmen çalışanlarının maaşlarını kripto para ile ödeyen şirketlerde var. Ancak bu işletmelerin hiç biri Amerika da değil. Dolayısıyla yukarıda yazan zorlukların bazıları bu şirketler için geçerli değil. Coğrafi farklılıklar bir yana, eğer dünya genelinde maaş ödemesini kripto para olarak yapan firma sayısı giderek artarsa diğer kuruluşlar da onları takip edecektir.
Örneğin, bir Japon şirketi olan GMO İnternet, Şubat ayından geçerli olmak üzere çalışanlarının maaşlarının bir kısmını Bitcoin ile ödemeye başladı. Çalışanlar aylık olarak maaşlarının 890 dolarlık kısmını Bitcoin olarak alabiliyor. Şirketten bir temsilci, Bitcoin’i maaş olarak sunma planının, kripto para birimlerinin işleyişinin nasıl olduğunu daha iyi öğrenme amacıyla yapıldığını belirtti.
Trafiği arttıran ve zaman kazandıran sosyal medya araçlarıyla ilgili bir firma olan Buffer da bu konuda adım atan şirketlerden bir diğeri. Buffer, Güney Afrika’daki geliştiricilerinden birinin maaşının bir kısmını Bitcoin olarak ödüyor. Maaş ödemesinin bir kısmını Bitcoin olarak alan çalışan ise, Bitcoin’e güveninin tam olduğunu söylüyor.
Bu örneklerin yanında, eğer zaten kripto para piyasasında olan bir şirketseniz, işe alım sürecinde adaylara maaş ödemelerini kripto para olarak isteyip istemediklerini de sorabilirsiniz. Bu durum Avustralya merkezli spor bahis kuruluşu olan Bitedge’de gerçekleşti. Şirketin web geliştiricileri, maaşlarının yüzde yüzünü Bitcoin olarak almaya başladı.
Gelecek Parlak Görünüyor
Kripto paralar ile ödeme alma ihtimali konusunda hevesliyseniz hem kripto para değerlerindeki dalgalanmalarının farkında olmalısınız, hem de işverenlerin dijital ödeme sistemleri konusunda yavaş kalabileceklerini kabul etmelisiniz. Bütün ayrıntıları araştırmanız ve rehberlik etmeniz gerekebilir.
Gelecek kripto paralar için parlak. Kripto para birimleri daha çok kabul edilmeye başladığında bahsettiğimiz tüm zorlukların üstesinden kolaylıkla gelinecektir.