Ünlü donanım cüzdanı firması Ledger, kripto topluluğundan gelen önemli eleştirilere rağmen bulut tabanlı özel anahtar kurtarma çözümünü kullanıma sunacak. Ledger donanım cüzdanı için kimlik tabanlı bir özel anahtar kurtarma hizmeti olan Ledger Recover 24 Ekim’de piyasaya sürülüyor. Firma bu gelişmeyi resmi olarak X üzerinden duyurdu ve sürüm Ledger’ın GitHub üzerinden Ledger Recover için açık kaynak kodunu tamamlamasıyla birlikte geliyor.
Ledger Recover Nedir?
Blockchain güvenlik platformu Coincover tarafından sağlanan Ledger’ın yeni seed phrase kurtarma çözümü, kullanıcıların Recovery Phrase’lerini (SRP) yedeklemelerine olanak tanıyan ücretli bir abonelik hizmeti. SRP, özel anahtarları yedekleyen ve kullanıcılara kripto varlıklarına erişim sağlayan 24 kelimelik benzersiz bir listedir.
Ledger’ın baş teknoloji sorumlusu Charles Guillemet, Ledger Recover’ın SRP’lerinin kaybolması ya da yok olması durumunda gelişmiş bir esneklik katmanı eklemek isteyen kullanıcılar için tasarlandığını açıkladı. Ayrıca Ledger Recover’ın isteğe bağlı bir kurtarma hizmeti olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu hizmeti kullanmak istemiyorsanız, endişelenmeyin çünkü bu alternatif yöntem her zaman %100 isteğe bağlı olacaktır. Ledger’ınızı daha önce kullandığınız gibi kullanmaya devam edebilirsiniz ve bu süreçte hiçbir şey değişmeyecek.”
Ledger Ekibinden Açıklama Geldi
Ledger Recover başlangıçta Ledger Nano X ile uyumludur ve yakın zamanda Ledger Stax ve Ledger Nano S Plus entegrasyonu da eklenecek. Ledger Recover sıkça sorulan sorular bölümüne göre çözüm sadece Ledger Nano S ile uyumlu değil. Ledger Recover başlangıçta ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’ndeki pasaport veya kimlik kartı sahipleri için kullanılabilecek. Ancak ekip tarafından yapılan açıklamada daha fazla ülkenin kapsam alanına girileceği belirtildi.
Firma, Ledger Recover’ın kimlik doğrulamasının merkezi kripto borsaları tarafından gerçekleştirilen Müşterini Tanı (KYC) kontrolleriyle aynı olmadığını vurguladı. Ledger, kurtarma sisteminin sadece geçerli bir kimlik belgesi gerektirdiğini belirtti:
“Kimlik doğrulama, KYC’ye kıyasla doğal olarak çok daha az bilgi toplar. KYC, kimlik doğrulamayı içerir ancak gelir bilgilerini, suç faaliyeti kaydını, vatandaşlık kontrolünü vb. de içerebilir.”
Sosyal medya paylaşımlarına göre, Ledger Recovery hizmeti aylık 9.99 dolar karşılığında sunulacak. Bi kullanıcı abonelik ücretini ödemediği taktirde abonelik askıya alınacak ve kullanıcının önümüzdeki dokuz ay içinde aboneliği yeniden etkinleştirmesine izin verilecektir.