İsrail’in siber güvenlik firması Check Point Software Technologies’de (CHKP) çalışan bir uzmana göre, 2018 yılında kripto paralarla ilgili suçların sayısı tüm siber suçların sayısından daha çok olacak.
Uzman, dolandırıcılık ve korsanlık da dahil olmak üzere kripto para içeren herhangi bir siber suçu, “kripto para ile ilgili siber saldırı” olarak tanımlıyor.
Tel Aviv Üniversitesi’nde düzenlenen “Blockchain, Yeni Dijital Çağ” etkinliğinde konuşan ve CHKP’de uzman olarak görev yapan Lotem Finkelsteen, ICO piyasasındaki yasadışı faaliyetlerin, Blockchain teknolojisinin gelişmesinin önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı.
Bunun yanında Finkelsteen, ICO’lar ve kripto paralarla yakından ilgili olduğu için Blockchain’in de itibarının zarar görmeye başladığını, “Artık yeni bir ICO dolandırıcılığı ya da madencilik saldırısı haberlerini duymadan geçirdiğimiz bir günümüz yok.” sözleriyle dile getirdi.
Aynı etkinlikte söz alan bir başka isim ise Blockchain ve kripto paralara karşı olumlu bakış açısıyla tanıdığımız İsrail’in en büyük bankalarından Hapoalim’in CTO’su Haim Pinto oldu. Pinto, iyimser bakış açılarına rağmen Blockchain’in hala “aldatıcı bir döngüde” olduğunu belirtti. CTO’ya göre, özellikle bankacılık sisteminde hala “güvenilir bir şekilde kullanılabilen Blockchain tabanlı herhangi bir dağıtım sistemi” mevcut değil.
Pinto, bu teknolojinin henüz geniş kabul görmeye hazır olmadığını, “Blockchain teknolojisini öylece alıp kullanamıyoruz.” sözleriyle açıkladı ve şunları ekledi:
Dağıtık defterler hiçbir şeyi silip atamaz. Ayrıca bunun önünde matematiksel zorluklar da var. Dağıtık defter teknolojisi, sunmamız gereken işlem hacmine yetecek kadar ölçeklendirilemez.
Bunların yanında Blockchain teknolojisi kısa bir süre önce Rusya Merkez Bankası tarafından “yeterince olgunlaşmamış” olarak değerlendirildi. Yani bu teknolojinin faydaları hala bankacılık ve finans kuruluşları tarafından küresel olarak araştırılıyor.
Ayrıca bu haftanın başlarında İspanyol Bankacılık Birliği Niuron, Blockchain tabanlı müşteri tanıma ve doğrulama sistemi üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Haziran ayının başlarında ise Çin Halk Bankası (PBoC), kontrolleri dijitalleştirmek adına Blockchain temelli bir projeleri olduğuna değinmişti.