Blockchain teknolojisi gibi dağıtık veri sistemlerini kullanan ve sınırlı miktarda üretilen dijital paralara kripto para denmektedir. Kripto para kavramını daha detaylı anlamak için öncelikle “kriptografi”nin ne olduğunu açıklamamız gerekiyor. Kriptografi; “gizlilik, kimlik denetimi, bütünlük gibi bilgi güvenliği kavramlarını sağlamak için çalışan matematiksel yöntemler bütünüdür. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında karşılaşılabilecek aktif ya da pasif ataklardan bilgiyi, dolayısıyla bilgi ile beraber bilginin göndericisi ve alıcısını da koruma amacı güderler. Bir başka deyişle kriptografi, okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümü olarak da gösterilir.” Kriptografi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Kripto Para Nedir?
Kriptografi biliminin gelişmesiyle birlikte internet üzerinde transferi yapılan bilgilerin güvenliği de artmaya başlamıştır. Bu gelişmeler kripto paranın bir yazılım olarak ortaya çıkmasını sağladı. İlk olarak ortaya çıkan “Bitcoin $97,667.7” bu mantıkla çalışan bir kripto paradır ve kripto paralar içerisinde en popüler olanıdır. Belirli yazılımlar ile oluşturulan protokoller sayesinde genel kuralları belirlenen kripto para sisteminin açık kaynak olması ve buna rağmen bugüne kadar sistemin kırılamamış olması değerini her geçen gün arttırıyor.
Kripto Para’nın Ortaya Çıkışı
Kripto para, gerçek paradan farklı olarak elle tutulan, deri bir cüzdanda taşınan bir değer değil. Merkezi olmayan bir sistem ile geliştiği için, bu paraların üretiminde hiçbir devlet ya da özel kuruluşun söz hakkı olmuyor. Klasik anlamda kullandığımız tüm paralar devletler tarafından üretilen ve arkasında devlet desteği olduğu için “belirli bir değeri” olan cisimlerdir. Ancak yeni gelişen kripto para teknolojisi hiçbir devlet desteği olmaksızın dünyanın her yerindeki bireysel kullanıcılar tarafından üretilerek “belirli bir değer” edinmiştir. Bu durum her ne kadar şimdilik güvensiz bir hava estirse de gelecekte devletler eliyle üretilen tüm paraların yerini alacağı konuşuluyor. Bunun olması kısa vadede mümkün olamasa da gelişmeler ışığında bir gün devletlerin de bu protokolleri kullanarak kendi paralarını üretmesi sürpriz olmaz.
Kripto Para Birimleri
Bir üst başlık olarak açıklanabilecek kripto para kavramı içerisinde Bitcoin, Ethereum $3,610.1 ve Ripple $2.4 gibi tüm kripto paralar dahil edilebilir. Bugün sayısı 3 binleri geçmiş olan kripto paraların çoğu işlevsiz olmasına karşın, gelecekte farklı iş kollarında kullanılması muhtemel çok sayıda kripto para da bulunmaktadır.
Kripto Para Borsaları
Kripto para borsaları; Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi kripto paraların birbirleriyle veya Türk Lirası ya da Dolar gibi para birimleriyle takasının, yani alım satımının yapıldığı platformlardır. Çok kullanılan ismiyle Bitcoin borsalarında kullanıcılar işlemleri borsaya karşı açmazlar. Bunun yerine borsa platformu sadece bir aracıdır ve kullanıcıların alım satım emirlerini alıcı ile satıcı arasında eşleştirir ve işlemlerin güvenle yapılmasına yardım eder.
Kripto Para Satın Al
Kripto para satın almak için dünyanın en yüksek işlem hacmine sahip kripto para borsası Binance kullanılabilir. Türkçe dil desteği ve kimlik onaysız işlem yapılabilmesi sebebiyle Binance tercih edilebilir.
Kripto Para Nereden Alınır?
Kripto paraların en yaygın alım satım yöntemi bitcoin ve kripto para borsalarıdır. Bugün ülkemizde de çok sayıda kripto para borsası bulunmaktadır. Tam listeye, işlem hacmi ve fiyat gibi bilgilere Türk bitcoin borsaları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Kripto Para Al Sat
Bitcoin borsalarına üye olduktan sonra hesabınıza Türk Lirası yatırarak veya dolar, euro gibi para birimleri yatırarak kripto para al sat yapabilirsiniz. Türk Lirası ile işlem yapmak istiyorsanız Türk bitcoin borsalarını, dolar gibi yabancı para birimleriyle işlem yapmak istiyorsanız Küresel kripto para borsalarını kullanmanız önerilir.