ABD’nin büyük bankaları arasında Bitcoin ETF fonunu portföyüne ilk kimin ekleyeceği konusunda rekabet artıyor. 2017’de piyasaya sürülen Bitcoin’in tabanlı Bitcoin Cash halving etkinliğini geride bıraktı. Bu arada eski adı Facebook olan Meta, 2021’den bu yana metaverse bölümünde 40 milyar dolar kaybetti. İşte kripto para piyasasında son 24 saate damga vuran üç önemli gelişmeyi sizler için derledik.
ABD’de ETF Tartışması Devam Ediyor
Amerika Birleşik Devletleri’nde spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının piyasaya sürülmesi, yatırım bankaları arasında ürünleri ekleyen ilk aracı kurumun hangisi olacağı konusunda rekabeti körükledi. Kripto uzmanı Andrew’un 3 Nisan’da X’te bildirdiğine göre Morgan Stanley, Bitcoin ETF fonunu tamamen onaylayan ilk aracı kurum olma konusunda UBS’i geçmeyi umuyor.
Morgan Stanley’nin iç notlarına atıfta bulunan Andrew, bankanın Bitcoin ETF fonlarına geçişini birkaç gün önce açıklayabileceğini söyledi. Ayrıca küresel bankaların bir yarış olarak Bitcoin ETF eklemesi hakkında aktif olarak konuştuklarından bahsetti. Bloomberg ETF uzmanı Eric Balchunas, Andrew’un X başlığına ekleme yaparak ne Morgan Stanley ne de UBS’in Bitcoin ETF fonlarını eklemediğini belirtti ve sağlam bir kaynağa atıfta bulundu.
Bitcoin Cash Halving Etkinliğini Tamamladı
Bitcoin Cash üç ay süren bir rallinin ardından 3 Nisan günü düşüş yaşadı ve kısa bir süre sonra blockchain ağının madencilik ödüllerinin yarıya indirildiği bir olay olan ikinci halving etkinliğini tamamlamasıyla toparlandı. Bitcoin Cash, Bitcoin’den daha hızlı ve daha ucuz olması için tasarlanmış bir iş kanıtı blockchain ağı ve kripto para birimi. İlk Bitcoin Cash halving etkinliği 8 Nisan 2020’de gerçekleşmiş ve madenci ödülleri 12,5 BCH’den 6,25 BCH’ye düşmüştü.
Halving öncesinde Bitcoin Cash’in fiyatının son üç ayda %147,85 ve son 30 günde %24 artmasıyla olumlu spekülasyonlar yapıldı. Bununla birlikte CoinMarketCap verilerine göre halving etkinliğinden önceki gün Bitcoin Cash’in fiyatı %9,94 düşerek 572,21 dolara geriledi. Ancak halving etkinliğinin ardından hızla geri döndü ve yaklaşık %5,5’lik bir artışla 604 dolara ulaştı.
Meta’nın 40 Milyar Dolarlık Zararı
Mark Zuckerberg liderliğindeki şirket 2021’de Facebook’tan Meta’ya dönüştüğünden bu yana metaverse bölümüne bağlı olarak 40 milyar dolar zarar etti. Meta 2023 yılında 134,9 milyar dolar gibi etkileyici bir gelir elde etmiş olsa da mali tablolarına daha yakından bakıldığında Quest VR başlığı gibi ürünlerden sorumlu Reality Labs bölümü için rahatsız edici işaretler ortaya çıkıyor. Mali tablolar 2021’den bu yana yıldan yıla art arda düşüşler gösteriyor.
UploadVR’den alınan veriler, Mart 2023 itibarıyla Meta’nın 2019’dan bu yana yaklaşık 20 milyon Quest başlığı sattığını gösteriyor. Mart ayındaki bir blog yazısında şirket metaverse sektörünün öldüğünü ilan etti ve yapay zekayı bir sonraki teknolojik yıkıcı olarak gösterdi.