Blockchain güvenlik şirketi CertiK’in 1 Aralık tarihli bir raporuna göre, piyasada bulunan dolandırıcılık botlarının muazzam büyümesi ve çeşitlenmesi nedeniyle YouTube’daki şüpheli içeriklerde altı kat artış olacak.
Peki, Dolandırıcılık Nasıl Gerçekleşiyor?
Şirket, bot dolandırıcılıklarının günde 10 kata kadar ücretsiz getiri vaat ettiğini, ancak sonunda insanların parasını nasıl çaldığını inceledi. Özellikle, 2022’de YouTube üzerinden faaliyet gösteren bu bota atıfta bulunan şirket 168 video dolandırcısını tespit etti ve incelendiğinde 2021’deki 28 videoya göre %500 artış olduğunu belirtti.
Raporda şu ifadeler yer aldı,
Bu videoların hepsinde ortak temalar var. Ücretsiz kod ve büyük getiriler. Başarılı kişiler ücretsiz kodları sosyal medya sitelerinde dağıtmaz, yeraltı forumlarında yüksek meblağlara satarlar.
Dolandırıcılık, kurbanların bir önden çalıştırma işlemi başlattıklarında varlıklarını çalan sahte bot yazılımını indirmelerine yol açıyor. Bununla birlikte, önden çalışan botlar dolandırıcı olmasalar bile, dağıtıcıya diğer kripto para satıcılarına karşı açık bir avantaj sağlayabilecekleri için endişe verici. Botlar tipik olarak blok zincirlerinde onaylanmamış işlemleri arıyor ve daha sonra bu tür işlemlerin önüne geçmek için daha fazla gaz ödemesine sebep oluyorlar.
Araştırmaya göre, 50X BÜYÜK İADE!” ve benzeri başlıklar taşıyan videolar, dolandırıcıların botların nasıl indirileceği ve kullanılacağı konusunda öğretici gibi davrandıkları dolandırıcılıklar olarak ön plana çıkıyor. Doğal olarak, videoların yorum alanları içeriği destekleyen sayısız otomatik yorumla doluyor ve kırmızı bayrak diye nitelendirebileceğimiz uyarıya dayalı gerçek yorumları geri planda bırakıyor.
Kripto Dolandırıcılığındaki Artış
17 Kasım’da CertiK, kripto para dolandırıcılarının sahte işletmelere isim ve yüzlerini yerleştirmek için karaborsadan satın aldıkları kimlikleri nasıl kullandıklarını açıklayan farklı bir rapor yayınladı.
Profesyonel KYC aktörleri olarak adlandırılan bu kişilerin kimlikleri 8.00 dolar gibi düşük bir ücret karşılığında edinilebiliyor. 1 Aralık’ta r/Metallica topluluğundaki kullanıcılar da Reddit kullanıcılarını kripto para hediye dolandırıcılığıyla bağlantılı sahte Metallica canlı yayınları konusunda uyarıyordu.
ABD’li müşterilerin kripto paralar ve diğer dijital varlıklarla ilgili şikayetlerinin çoğu dolandırıcılık ve işlem sorunlarından kaynaklanıyordu. ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB), kripto endüstrisi FTX kripto para borsasının yüksek profilli başarısızlığıyla sarsıldığında bir çalışma yayınladı. CFPB’ye göre, FTX’in çöküşünden önce bile diğer kripto para kayıplarıyla ilgili tüketici şikayetleri endişe verici bir şekilde artıyordu.