Avrupa Parlamentosu milletvekilleri tarafından yaptırılan ve Salı günü yayınlanan bir çalışmaya göre, kripto varlıklar varsayılan olarak menkul kıymet olarak değerlendirilmeli ve merkezi olmayan finansı (DeFi) yöneten özerk kuruluşlara yasal statü verilmelisi gerektiği yönünde görüş belirtildi.
Avrupa’da Kritik Kararlar Alınıyor
Rapor, Avrupa Birliği’nin Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemesini tamamladığı ve DeFi, stake etme ve NFT’ler gibi ekstra alanları kapsayacak bir devamının gerekip gerekmeyeceğini değerlendirdiği sırada geldi.
Rapora göre, ulusal bir düzenleyici aksini söylemedikçe ve söyleyene kadar, tüm kripto varlıkları devredilebilir bir menkul kıymet olarak kabul edilmeli. Yani AB’nin geleneksel hisse senetleri ve tahviller için geçerli olan zorlu yönetişim ve yetkilendirme kurallarına tabi olacaklar.
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nin talebi üzerine Lüksemburg, Sydney ve Hong Kong’daki üniversitelerden akademisyenlerden oluşan bir panel tarafından hazırlanan rapora göre, bu varsayılan kural “teknik gerçekleri toplama ve düzenlemenin kapsamını tartışma sorumluluğunu” düzenleyicilerden sektöre kaydırıyor.
Bulguları Avrupa Parlamentosu’nun resmi bir pozisyonu olmasa da belgeye göre, değişiklikler olmadan, 10.000 kripto protokolünün mümkün olan en hafif düzenleme için yarıştığı opak bir sınır ötesi bağlamda kurallarını uygulamanın zorlukları göz önüne alındığında, MiCA’nın olumlu kısa vadeli etkilere sahip olacağından şüpheliyiz.
Kripto Paralarda Yapısal Değişiklik Beklentisi
Kripto endüstrisi, geleneksel finansal menkul kıymetler için tasarlanan kuralların dijital varlıklar için geçerli olup olmadığı konusunda netlik eksikliğinden muzdarip. ABD’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler, Ethereum (ETH) gibi büyük kripto para birimlerinin kendi yetkisi altında menkul kıymet oluşturup oluşturmadığını söylemeyi reddetti, ancak Ripple gibi şirketlere karşı bir dizi yasal işlem, uygulama tarafından düzenleme suçlamalarına yol açtı.
MiCA’nın Çarşamba günü yasalaşmasıyla birlikte, bankacılık ve menkul kıymetler piyasalarından sorumlu AB kurumlarının şimdi bunu yürürlüğe koymak için ayrıntılı kurallar koyması gerekiyor. Bundan önce bile, finansal istikrar risklerini izlemekten sorumlu bir AB paneli olan Avrupa Sistemik Risk Kurulu, MiCA’nın dışarıda bıraktıklarını doldurmak için başka yasalar çıkarılması çağrısında bulundu.
Birleşik Krallık uzmanları ayrıca, raporda “dolandırıcıların ve hırsızların” “Vahşi Batısı” olduğu belirtilen bir sektörün düzenlenmesinin potansiyel bir öncüsü olan merkezi olmayan özerk kuruluşların (DAO’lar) yasal statüsünü de inceliyorlar.