Bitcoin fiyatı can sıkıcı seyrini sürdürüyor ve altcoin yatırımcıları kar satışlarından kaçınmış olmanın düşüncesi içinde. Kısa vadeli fiyat hareketleri önemsizdir, geçmişe dönük baktığımızda son boğa sezonundan bu yana ne kadar büyük dalgalanmalar gördük. Fakat 2022 sonu ile 2023 Ocak ayını yan yana koyduğumuzda iki büyük zıtlık var. Yaklaşık 1 yıl sabreden yatırımcılar devasa kazançlar elde etti.
Kripto Para ve Yapay Zeka
Fiyatı bir kenara bırakıp hayatın daha içinden şeylere de bakmalı. 2021 yılında bunu Çin’in madenci yasaklarıyla çok fazla yapıyorduk. Çin çevreye verdiği zararı bahane edip onu yasakladığında ABD merkezli madencilik şirketleri yeşil enerjiyle beslenen operasyonlar için yarışa girdi. Daha yıl bitmeden Michael Saylor bir rapor yayınlayıp yeşil enerjinin BTC madenciliğinde %50’yi geçtiğinden bahsediyordu.
Uluslararası Enerji Ajansı Raporu
Dünya elektrik piyasası, sektörün karbonsuzlaşmaya öncülük etmesi ve yeni tüketim modelleriyle karşı karşıya kalması nedeniyle köklü değişikliklere zorlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı son raporunda odağına kripto paraları ve yapay zekayı da aldı.
Önümüzdeki yıllarda bu iki alanda büyümenin sürmesiyle tüketimin daha da artması bekleniyor. IEA’nın 2026 yılına kadar tüketimi tahmin eden 2024 raporuna göre küresel ölçekte enerji tüketim artışı 2022’de %2,4’ten 2023’te %2,2’ye düştü ancak 2026’ya kadar %3,4’e yükselmesi bekleniyor. Çin ve Hindistan bu büyümeye en fazla katkı sağlayan iki dev.
2026 yılına kadar IEA, yapay zeka ve kripto tarafından gerçekleştirilen enerji tüketiminin iki kat artışla 1.000 terawatt-saati (TWh) aşmasını bekliyor. Burada tüketim en fazla yapay zekada artacak yalnızca ChatGPT’nin bu dönemde yılda neredeyse 10 TWH tüketmesi bekleniyor. Her ChatGPT isteği, bir Google aramasının yaklaşık on katı enerji tüketiyor.
Bir terawatt-saat, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir yıl boyunca 70.000 evin enerji tüketimine eş. Bu açıdan bakıldığında oldukça büyük rakamlardan bahsediliyor. Bitcoin 2023 yılında, tüm kripto para madenciliğinde kullanılan toplam 130 TWh’den 120 TWh tüketti. Bu rakam, dünya enerji tüketiminin %0,4’ünü temsil ettiği 2022 yılındaki 110 TWh seviyesinden daha fazla ve 2026 yılında 160 TWh seviyesine ulaşması bekleniyor.
Raporda şunlar yazıyordu;
“Enerji tasarrufları, bazıları daha verimli hale gelse bile (Bitcoin dışındaki) diğer kripto para birimlerindeki (işlem artışları) artışlarla dengelenebileceğinden, elektrik tüketimini azaltma konusundaki zorluklar devam etmektedir.”