2021, kripto para birimleri ve NFT’ler için çok büyük bir yıl olmuştu. Özellikle sektörün devi Bitcoin (BTC), geçtiğimiz yıl Kasım ayında en yüksek fiyatı olan 68.789 dolara ulaştığı andan itibaren düşüş eğiliminde devam ediyor ve bu sıralar bu ATH’nin yaklaşık %52’si kadar düşük bir performans sergiliyor. Bitcoin’i diğer kripto para birimleri de takip ediyor ve düşüş eğilimleri onlar için de geçerli oluyor.
Kriptoları Etkileyen Etmenler
Genel olarak bakıldığında aslında kriptolar, hiç olmadığı kadar ilgi görüyor ve kurumsal benimsenmedeki artış da ciddi bir büyüme gösteriyor. Özellikle Amerika hükümeti ve Biden’ın kriptolar için düzenlemelerini artırması bu ilgiyi besliyor. Bunun yanı sıra Elon Musk gibi popüler isimlerin yönelimi ile kriptolar yavaş yavaş ana akım haline gelmeye başlıyor. Ancak bu benimsenmedeki artış, ne yazık ki fiyatlara yansıyamıyor.
Hem jeopolitik savaşların etkisi sonrası gelişen ekonomik etmenler hem de küresel enflasyon, geleneksel piyasaları olduğu kadar kripto piyasasını da etkisi altına alıyor. Her ne kadar uzmanlar, kriptoların küresel kriz durumları için artık yeni bir çözüm olacağını belirtse de bu süreç emekleyerek ilerliyor. Kriptolar, bağımsız ve merkeziyetsiz oluşlarına rağmen geleneksel piyasaların etkilerinden henüz sıyrılamıyor.
Hükümetlerin Etkisi
Ancak gelişmeler, ülkelerin bir bir dolar ve Euro endeksli dijital para birimlerine geçişiyle bu sürecin hızlanabileceğini gösteriyor. Hükümetler, kripto para birimleri düzenlemeleri üzerinde çalışırken her düzenlemede olduğu gibi bu da engellerle karşılaşıyor. Güvenlik ve denetim sorununa çözüm bulmaya çalışan hükümetler, süreci hızlandıramıyor.
Yeni düzenlemeler gelirse uzmanlar, kriptolara olan önyargının mutlak bir şekilde kırılacağını ve kriptoların enflasyona net bir çözüm olacağını savunuyor. Hali hazırda değişken olan kripto piyasası, bu düzenlemeler ile etkilenebilir. Dolayısıyla yatırımcılar, her ne olursa olsun kaybetmeyi göze alamayacağı sermayelerle yatırımlardan kaçınmalı ve piyasa volatilitesinin farkında olmalıdır.
Benimsenme Artışı
Öte yandan Bitcoin (BTC) ve diğer kriptolar, 2021’de ödeme yöntemi olarak kabul edilmesindeki artışıyla ciddi bir büyüme yaşamıştı. Tesla, PayPal, Fintech ve Square gibi önemli şirketlerin ödeme yöntemi olarak kriptoları kabul etmesi benimsenmenin giderek artacağını işaret ediyor. Kriptolara yönelik yatırımların da artması aslında yatırımcılar için ilgili kripto para biriminin fiyat değeri artışı ile önem taşıyor. Hiçbir şey garanti edilemiyor ancak kriptolar, uzun vadeli bir değer deposu olarak görüldüğü sürece ve gerçek dünya ile entegrasyonu arttıkça talep ve değer bir o kadar artacaktır.
Yaşanan gelişmeler, her ne kadar kurumsal benimsenmede bir artış ve hükümetlerin düzenlemeleri ile kriptolara güvenin büyümesini gösterse de kriptolar, 2022 yılında istenen performansı sergileyemiyor. BTC, 2021’de çılgın bir performans sergilese de 2022 hem BTC için hem de tüm kriptolar için iyi ilerlemiyor. Bu süreçte uzmanlar, kriptoların kısa vadedeki volatilitesine ancak uzun vadede yaşanan artışlarına dikkat çekiyor.
Ne Zaman Yükselecek?
Bitcoin’in volatilitesi, aslında istikrarlı ilerleyen yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarında işlerine geliyor. Kısa vadeli dalgalarda endişelenen ve panik satışları yapan yatırımcılar, bu uzun vadeli kripto avcılarının avı oluyor. Uzmanlar, yatırımcıların aceleci davranmasının her seferinde kayıpla sonuçlandığını belirtiyor.
Tarihe bakıldığında BTC’nin ve diğer kriptoların her seferinde diplerden sonra yükseliş yaşadığı görülüyor. Kriptolar her ne kadar spekülatif olsalar da tarihteki örnekleriyle birleştirildiğinde şu anda dip yaşadığı söylenebilir. Hükümetlerin düzenlemeleri ne kadar geç gelecek olursa olsun BTC, 32.000 dolar civarına düştüğü bu günde 2022 boyunca hiç görmediği bir dibi yaşatıyor. Ancak uzmanlar, BTC’nin bu gidişatla 30.000 doların altını görebileceğini ve ancak bundan sonra bir ralli gösterebileceğini belirtiyor.