Ocak 2019’da yani bundan yalnızca altı ay sonra Blockchain teknolojisi on yıllık bir maziye sahip olmuş olacak. Bitcoin’in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto 2009 yılının Ocak ayında Bitcoin kodunu yürürlüğe koymuştu ve o günden bu zamana dek 1600’ün üzerinde kripto para ile birçok yenilikçi Blockchain projesine hayat verildi.
Bu veriler ışığında kripto para piyasasının ve Blockchain teknolojisinin gittikçe büyüdüğü sonucuna varılabilir. Peki bu yenilikçi ve heyecan verici teknoloji ne zaman herkes tarafından benimsenecek?
Spekülatif yatırımlardan gerçek kullanım alanlarına
Dijital para dünyasından her gün gelen yatırım haberlerinin canlılığına rağmen kripto paraların halen spekülatif bir yatırım şekli olarak görüldüğünü söyleyebiliriz. Kullanıcılarının Blockchain projeleri geliştirebildiği Zerion platformunun kurucusu Evgeny Yurtaev bu konuyla ilgili konuştu:
Kripto paraların spekülasyonlar haricinde kullanım alanlarının kısıtlı olduğunu düşünüyorum.
ICO yatırımı yapan kullanıcıların çoğunun “bir sonraki Bitcoin’i ya da Ethereum’u” yakalama çabasında olduğunu söyleyebiliriz. Yani kullanıcılar yatırım yapacağı kripto varlıkların fiyatının birden yükselmesini bekliyor. Kripto paraların geniş kitlelerce benimsenebilmesi için bu tür beklentilerin ve spekülasyonların yerini gerçek kullanım alanlarına bırakması gerekiyor. Başka bir deyişle, her geçen gün yeni örneklerine rastladığımız Blockchain projeleri sokaktaki vatandaş tarafından da kullanılabilmeli. Böylesine geniş çaplı bir benimsenmenin görülmesi için Blockchain ağıyla oluşturulan merkezsiz uygulamaların ana akıma karışması gerektiğini ileri sürebiliriz.
Merkezsiz uygulamaların yükselişi
Bitcoin ödeme yapma anlayışını yeniden şekillendirmeyi başardı. Ancak Ethereum Blockchain’in sınırsız kullanım alanı olduğunu herkese ispatladı. Bu sayede geliştiriciler çok sayıda merkezsiz uygulama geliştirmeye başladı. Bu uygulamalar gündelik hayatlarımızdan sektörel alanlara kadar uzanan sorunların giderilmesine katkı sağladı. Aktif olarak kullanılan merkezsiz uygulamaların keşfedilmesi için oluşturulmuş online platform State of DApps’e göre yalnızca Ethereum Blockchain’inde 1565 merkezsiz uygulama çalışıyor.
Merkezsiz uygulamalar kripto paraların geniş kullanıcı kitlelerine ulaşmasına açılan kapının anahtarını elinde bulunduruyor. Kullanıcı dostu mobil ve masaüstü uygulamalarını kullanan kullanıcıların kripto paralarla etkileşim halinde olabilmesi, dijital paraların sosyal bir bilinçle algılanmalarına neden olabilir. Ancak bu merkezsiz uygulamaların aynı işlevi gören geleneksel uygulamalara kıyasla daha iyi hizmetler sunması gerekiyor. Aksi halde kullanıcılar bu yeni uygulamaları tercih etmekte bir fayda görmeyebilir.
Ödemeler
Blockchain teknolojisinin benimsendiği ilk alan ödeme alanıydı. Yenilikçi teknolojinin bu alanda yaygın hale gelebilmesi için çok çaba harcanmıştı. Ancak 2017 yılında Bitcoin Blockchain’inde görülen yüksek işlem ücretleri ve işlemlerin uzun sürmesi bu çabalara ket vurdu diyebiliriz. Eğer Bitcoin işlemleri daha yavaş ve daha masraflı olursa, Bitcoin’in mevcut banka sistemiyle kıyaslanması oldukça saçma olur.
Neyse ki 2018 yılında işler Bitcoin’in lehinde seyretti ve Bitcoin işlemleri yeniden eski performansını aratmaz hale geldi. Blockchain merkezli, açık kaynaklı bir ödeme protokolü PumaPay’in CEO’su Yoav Dror bu olumlu gelişmelere yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:
Şimdiye kadarki en büyük sorun kripto işlemlerinin mühleti ve masrafıydı. Bitcoin’in ağında bir işlemin gerçekleşmesi bir saat kadar sürebiliyordu. Üstelik işlem ücretleri çok fazlaydı ve bunlar Bitcoin’in günlük ödemeler için uygun olmadığına işaret ediyordu. Ancak 2018 yılında kripto ödemelerinin hızlı ve masrafsız bir şekilde yapılabileceğine şahit olduk. Bu da onları gündelik ödemeler için oldukça uygun bir pozisyona yerleştiriyor.
Blockchain ölçeklenebilirliği
Blockchain teknolojisinin daha yaygın hale gelmesine giden yolda belirli engellerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu engellerin başında belki de Blockchain ağlarında görülen ölçeklenebilirlik sorunu gösterilebilir.
Piyasadaki en büyük değere sahip ikinci kripto para Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin gibi Blockchain girişimcileri bu sorunun çözümüne ilişkin çeşitli önerileri gündeme getiriyorlar. Ethereum’un ölçeklenebilirliği hakkında detaylı bir yazıyı siz değerli okuyucularımızın beğenisine sunmuştuk.
Sonuç olarak kripto paraların ve Blockchain teknolojisinin önümüzdeki aylarda ne derece kabul göreceğini hep beraber merakla takip ediyor olacağız.
Kaynak: Bitcoinist