Türkiye’deki kripto para yatırımcılarının heyecanla beklediği düzenleme şu anda TBMM Genel Kurulunda tartışılıyor. Burada siyasi parti temsilcileri aylardır konuşulan ve son halini alan düzenleme üzerinde söz hakkı alıyor. Saadet ve İYİ parti temsilcileri konuşmalar yaptı. Peki bu konuşmalardaki satır başları neler?
Türkiye Kripto Düzenlemesi
Kripto para yatırımcıları aslında vergiyle alakalı adımı bekliyor ancak şu an görüşmeleri devam eden taslak da yatırımcı güvenliği anlamında önemli detaylar içeriyor. Yurt dışı borsaların Türkiye’de temsilcilik açma şartıyla kullanımına izin veren düzenleme borsa yöneticilerine olası hack gibi kayıplarda şahsi sorumluluk da yüklüyor.
Bunun dışında borsaları ilgilendiren %2 ek maliyet gibi konulara da değinmiştik. Kripto yasasının ardından vergi paketiyle birlikte kriptodaki vergilendirme huşunun da gündeme gelmesi bekleniyor.
Necmi Çalışkan Kripto Açıklamaları
Kripto düzenlemesi 95. Birleşim 3. Oturumda konuşulmaya başlandı. Söz alan Milletvekili Saadet Partisi adına Necmettin Çalışkan oldu. Genel olarak şunları söyledi;
“Bugün geç kalınmış bir yasayı görüşüyoruz. Yasa SPK’da düzenleme dese de net olarak SPK’ya yetki devri yasasıdır. Türkiye’de 10 milyon kripto kullanıcısından söz ediliyor. 381 bin kişinin mağdur edildiği hadiseyi yaşadık. Dar bir çerçeveyle bir yasa çıkarılıyor. Sadece üst oyuncuları kurtarmaya yönelik düzenlemeler var. Ama mağduriyeti önlemeye yönelik madde yok. Burada esasen geciken kurumlar için mağduriyetler sebebiyle gelecekte yargılanması söz konusu olabilir. Hükümet yere kaynak gözüyle para gözüyle bakıyor. Böyle bir yasa kaynak için geliyor. Büyük yatırımcılar söz konusu olduğu için vergi gündeme alınmıyor. Yurt dışına kaçan gelirler gündeme getirilmiyor”.
Ümit Özlale Kripto Açıklamaları
İYİ Parti adına da Ümit Özlale konuştu. Blockchain teknolojisinin faydası, kullanım alanına dair detaylardan bahsetti. Bunlar genel çerçevede olası faydalara odaklanıyordu. Diğer taraftan kripto para madenciliğinin maliyetinden bahseden Özlale havadan BTC ve ETH basılmadığını anlatarak burada gerçek bir değer olduğundan bahsetti.
“Bundan önceki 3 sanayi devrimi ıskaladık ve 4’üncü sanayi devrimi önümüzdeki. Blockchain ve kripto, vergi ve rant kapısı olarak görülürse bunu da ıskalayacağız. Gecikmiş, olumlu ancak eksik bir kanun çalışması var. Bundan sonraki süreçte TBMM kripto vergilendirilmesi hususunu ele almalı. Finansal rantın mutlaka vergilendirilmesi gerekiyor Peki nasıl vergi alacağız. Dünya bu konuda net bir görüşe sahip değil. Kriptoyu para olarak değerlendiremeyiz, menkul kıymet diyemeyiz, mutlaka yurt dışı inceleyip bir vergi mevzuatı oluşturmalıyız. Önümüzdeki haftaki pakete yetişmese de bunu ele almalıyız.”