Genelde kripto para madencileri operasyonlarını Çin ve İzlanda gibi ülkeler üzerine yoğunlaştırıyor. Fakat Çin’in hemen altında bulunan Avrasya ülkesi Gürcistan’ın kripto para madenciliğine en elverişli ikinci ülke olduğunu çoğu kişi bilmiyor.
Ucuz hidroelektrik enerjisi fırsatı ve hükümetin kripto paralara olumlu yaklaşımı, dijital madencilerin bölgeye akın etmesiyle sonuçlandı. Doğu Avrupa ile Batı Asya’nın birleştiği Gürcistan, hükümetin yaptığı kripto para düzenlemeleri sonucu bölgeye yabancı yatırımcıları çekmeyi başardı ve günden güne Avrasya’nın kripto para madencilik üssü olma yolunda adım adım ilerliyor.
Gürcistan’da bir çok insan kendi bireysel madencilik çiftliğini kuruyor. Telavi bölgesinde yaşayan Bezhani Buzhaidze ise bölgede kendi bireysel operasyonlarını gerçekleştiriyor. Yerel medyaya röportaj veren Bezhani Bitcoin ve Zcash madenciliği yaparak ayda 800 dolar gelir elde ettiğini ve aylık elektrik maliyetinin sadece 80 dolar olduğunu belirtti. Bezhani;
“Artık bankalara ihtiyacımız yok. Toplum için bu çok iyi ” dedi.
Her ne kadar Gürcitan Avrasya’nın kripto para madencilik üssü olma yolunda ilerlese de yapılan düzenlemeler hâla daha yetersiz. Gürcistan Merkez Bankası insanları kripto paraların riskli yatırımlar olabileceği konusunda uyarsa da artık Gürcüler dijital çağa çoktan uyum sağlamaya başladı bile.
72 tane hidroelektrik santrali bulunan Gürcistan’da Galt & Taggart’ın raporuna göre watt başına ortalama 4 ila 6 cent arası bir ücret ödeniyor. Gürcistan’ın dünya çapında bir madencilik üssü haline gelmesiyle dijital madencilik faaliyetlerini bölgeye taşımak yatırımcılar için oldukça cazip görünüyor.
Peki siz komşumuz Gürcistan’ın madencilik faaliyetleri için Çin’den sonra en avantajlı ikinci ülke olması hakkında ne düşünüyorsunuz?