Kripto para borsası Kraken, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile devam eden yasal mücadelesinde resmi olarak jüri duruşması talebinde bulundu.
SEC’nin İddiaları ve Kraken’in Yanıtı
Geçen Kasım ayında SEC, Kraken’i kripto para ticaret platformunu kayıt dışı bir menkul kıymetler borsası, aracı, bayi ve takas ajansı olarak işletmekle suçladı. Bu yılın başlarında, Kraken bu suçlamaların düşürülmesi için ABD Bölge Mahkemesi’ne başvurarak, SEC’in iddialarının yatırım sözleşmelerinin tanımını genişleteceğini ve düzenleyicinin yetkisini aşacağını savundu.
ABD Bölge Yargıcı William H. Orrick, geçen ay Kraken’in talebini reddederek SEC’in “Kraken’in ağında kolaylaştırdığı bazı kripto para işlemlerinin yatırım sözleşmesi ve dolayısıyla menkul kıymetler olduğuna dair makul bir iddiada bulunduğunu” belirtti. Kraken, Perşembe günü mahkemeye yeni bir belge sunarak jüri duruşması talep etti ve SEC’in şikayetine yanıt verdi.
“On yıldan fazla bir süredir, düzenleyiciden menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğimize dair herhangi bir işaret almadan faaliyet gösterdik.”
Dijital Varlıkların Yatırım Sözleşmesi Olarak Değerlendirilmesi
Kraken, SEC’in hangi kripto varlık işlemlerini yatırım sözleşmesi olarak sınıflandırdığını geçen yıla kadar açıklamayı reddettiğini belirtti.
“Aslında, 2021’de SEC Başkanı Kongre’ye ‘Bu kripto varlıkları alıp satan borsaların SEC’de bir düzenleyici çerçevesi yok’ ve ‘Bu çerçeve eksikliğini gerçekten ele alabilecek tek merci Kongre’dir’ dedi.”
“Sayısal varlıkların kendileri yatırım sözleşmesi olamaz çünkü hisse senedi, tahvil veya Kongre’nin SEC düzenlemesine tabi olduğunu söylediği herhangi bir finansal varlığın hak ve yükümlülüklerini taşımıyorlar. Sayısal varlıkların kendileri, Kraken’de alınıp satılan, aracılık edilen veya takas edilen tek şeydir.”
SEC’in İddia Ettiği Menkul Kıymetler
SEC, Kraken’in platformunda 11’den fazla “kripto varlık menkul kıymeti” sattığını ve kanunen düzenleyiciye kaydolması gerektiğini savunuyor. Bu iddia edilen menkul kıymetler arasında Cardano (ADA) $1, Algorand (ALGO), Cosmos $10 (ATOM) ve Solana (SOL) bulunuyor.
Kraken ve SEC arasındaki bu yasal mücadele, kripto para birimleri ve dijital varlıkların düzenlenmesi konusundaki belirsizliği bir kez daha ortaya koyuyor. Sektör temsilcileri, net bir düzenleyici çerçevenin eksikliğinin inovasyonu engellediğini savunurken, düzenleyiciler yatırımcıları koruma görevlerini yerine getirmeye çalışıyor. Bu dava, kripto para borsalarının faaliyetlerinin nasıl sınıflandırılacağı ve düzenleneceği konusunda emsal teşkil edebilir ve gelecekteki yasal yaklaşımları şekillendirebilir.