2017’nin bize öğrettiklerinden biri de, bir emtia fiyatının dünya piyasasını nasıl büyük bir ölçüde etkilediğidir.
Bitcoin, Kasım ayında olağanüstü bir büyüme yaşadı. Bu büyümeyle beraber kripto para dünyasına kayıtsız kalmakta neredeyse imkansız hale geldi. İyi ve kötü dileklerle beraber Bitcoin, değerlenmeye ve baraj üstüne baraj kırmaya devam etti.
Ancak bilindiği gibi Bitcoin 20.000 dolara kadar çıktıktan sonra, yılbaşına kadar bütün kripto paralar ağır bir fiyat düzeltmesine maruz kaldı. Bazı yatırımcılar çok para kazanırken bazıları ise bu düzeltmede kayboldu.
Mutlu Yıllar Bitcoin
Bitcoin dokuzuncu yaş gününü 3 Ocak’ta kutladı. Orijinal genesis bloğu 2009’da çıkartıldı ve bu bir kilometre taşı oldu.
Bildiğimiz gibi Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, ancak gelişim süreci 1970’lere kadar gidiyor. Ayrıca cypherpunk hareketi de şifreleme konusundaki katkılarından dolayı en az Satoshi kadar övgüyü hak ediyor.
Bununla beraber Keiser Report’un ev sahibi Max Keiser da, insanların Bitcoin’ e yatırım yapmadan önce cypherpunk hareketinin tarihçesini araştırmalarının akıllıca olacağını söylüyor;
Satoshi’nin protokolü, Bitcoin’i dijital nakit iletim sistemi olarak tanımlıyor. Bu da hareketin tüm geçmişini, Bitcoin’in yapabileceği her şeyi ve altına yapılan referansları görmezden gelmemize yol açıyor. Oysa ki bu işin anahtarı değer depolayabiliyor olması.
Bitcoin’in Gizliliğinin Doğuşu
Aslında kriptografi yani veri şifreleme teknolojisi, 1970’lerin sonlarına doğru devlet kurumları ve ordular tarafından geliştirildi. Ancak cypherpunk hareketi, 1990’ların başında Eric Hughes, Tim May ve John Gilmore tarafından kurulana kadar resmi değildi.
Keiser’ın belirttiğine göre, daha önce kullanılmış şifreleme teknolojisi işlemleri, cypherpunks’ın bu teknolojiyi geliştirmesine büyük katkı sağlamıştır. Konuyla ilgili Keiser, “Özel mesajların elektronik ortamda gönderilmesi fikri, teknolojide büyük gelişmelere yol açtı ve bir noktada hükümetlerin şifreleme teknolojisi çalışmalarını gün yüzüne çıkardı.”
Ayrıca kriptografi ve gizlilik teknolojisinin toplumsal değişimin bir gereği olduğuna inanan cypherpunk hareketi ancak 2006 yılında Oxford Dictionary’de ölümsüzleşebildi.
Bu ilk araştırmacılar olmasaydı şifreleme teknolojisi ve protokolleri yerine oturmazdı. Keiser, önceki gelişmeler olmasa Bitcoin’in bugünkü halini alamayacağına inanıyor;
Bitcoin bir vakum içinde doğmadı, 40 yıllık bir geçmişi var. Bitcoin, büyük çalışmalarla evrimleşen benzersiz bir protokoldür. Ayrıca altın gibi büyük miktarda sermaye çekmeye de başladı. Ayrıca genesis bloğu, gizliliğin elektronik ortamda korunmasıdır ve bugün nerede olduğumuzu gösterir. Cypherpunk hareketi, genesis bloğu hareketidir. Kimse cypherpunk hareketini araştırmadan Bitcoin almamalı.
Kaynak: cointelegraph.com