2018 yılında cryptojacking faaliyetlerinin %400 artış yaşadığını biliyor muydunuz? Rusya merkezli siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab’in yaptığı araştırmaya göre cryptojacking saldırılarının sayısı 2018’de 13 milyonu aştı.
Kripto paraların popülaritesinin son 12 ayda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla cryptojacking faaliyetleri bu yıl finans dünyasının en çok konuşulan konuları arasına girdi. Pek çok yatırımcı, kripto paraların asıl sorununun volatilite olduğunu düşünse de bu böyle değil. Kripto para sektöründeki kötü amaçlı faaliyetler cryptojacking olarak adlandırılıyor. Kripto para yatırımcılarının hedef alındığı bu saldırılarda dolandırıcılar yatırımcıların bilgisayarına sızarak yatırımcının kripto paralarını kendi hesabına aktarıyor. Endişe verici bir şekilde cryptojacking faaliyetleri özellikle Ortadoğu’da ve Afrika’da %400 artış gösterdi.
Geçmişte araba hırsızlığı suçluların bir numaralı tercihiydi ancak devir değişiyor öyle değil mi? Dolandırıcıların kullandığı bir diğer yöntem ise kötü amaçlı yazılımlar aracılığıyla insanların bilgisayarlarını ele geçirmek ve onları kişisel kripto para madenciliği faaliyeti için kullanmak. Dolandırıcılar, kötü amaçlı madencilik faaliyetlerinde gizlilik standartları nedeniyle sıklıkla Monero’yu tercih ediyor.
Kötü amaçlı madencilik yazılımları bilgisayarınızda sessizce başkaları için yani dolandırıcılar için çalışır. Öyle ki siz böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızın bile farkında olmadan bir yabancıya para kazandırmaya başlarsınız. Bir süre sonra ise kötü amaçlı madencilik yazılımları bilgisayarınızda işlemci hasarlarına ve performans kaybına yol açar. Kaspersky Lab bu yılın haziran ayında dolandırıcıların artık fidye yazılımları yerine cryptojacking faaliyetlerini tercih etmeye başladığını bildirmişti. Bu durumun bir sonucu olarak fidye yazılımlarının sayısında gözle görülür bir düşüş yaşandı.
Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin dolandırıcılar hayatımızın her anında karşımıza çıkacak. Özellikle ücretli bir hizmeti bedava sunan sitelerde, bu tür cryptojacking faaliyetlerine daha çok rastlanıyor. Bedava peynir fare kapanında bulunur. Unutmayın, bir ürüne para ödemiyorsanız, ürün büyük olasılıkla sizsiniz!