ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase‘in yakın tarihli raporuna göre kripto para piyasası geçen ayı toplam 2.02 trilyon dolar piyasa değeri ile kapatarak Mart ayındaki zirvesine kıyasla yüzde 24’lük düşüş kaydetti. Bankacılık devinin analistleri piyasanın artık perakende yatırımcıları beklediğine dikkat çekti.
Yükselişin Bir Sonraki Aşaması İçin Perakende Yatırımcılar Bekleniyor
Kenneth Worthington liderliğindeki JPMorgan Chase analistleri kripto para piyasasının verdiği mevcut mücadelenin altını çizerek, büyük katalizörlerin eksikliğini işaret etti ve piyasanın yükselişin bir sonraki aşamasına geçmesi için gelişmiş perakende katılımını hevesle beklediğini belirtti.
Rapora göre kripto para piyasasının değerindeki düşüşe rağmen Ağustos ayında işlem hacimlerinde çarpıcı bir artış oldu. Toplam ortalama günlük hacim (ADV) yaklaşık yüzde 8 artarken Bitcoin (BTC) $94,821.2 ve Ethereum $3,303.9‘un (ETH) ADV’leri bir önceki aya göre yüzde 10’un üzerinde arttı. Ancak raporda piyasa için önemli gelişmelerin olmaması nedeniyle büyük kripto paraların fiyatlarının daha genel makroekonomik faktörlere karşı savunmasız kaldığı vurgulandı.
JPMorgan Chase analistleri piyasa değerine göre en büyük kripto para olan Bitcoin’in fiyatının geçen ay yüzde 8,7 oranında düştüğünü ekledi. Piyasa genelindeki düşüş trendinin aksine stablecoin‘ler bir istisna olarak öne çıktı ve hem piyasa değerleri hem de işlem hacimleri Temmuz ayına kıyasla arttı.
ETF’ler Bekleneni Veremiyor
JPMorgan ayrıca hem Bitcoin hem de Ethereum için spot borsa yatırım fonlarında (ETF’ler) cansız bir performans olduğunu aktardı. Özellikle yılın başında piyasaya sürülerek işlemlere açılan spot Bitcoin ETF’lerinin başlangıçtaki başarısını yansıtması beklenen spot Ethereum ETF’lerinin işlemlere açılması sonrası performansları beklentilerin çok altında kaldığı vurgulandı. Şimdiye kadar spot Ethereum ETF’lerine genel olarak fon akışı sönük oldu.
Piyasa bir sonraki önemli katalizörü beklerken, JPMorgan Chase analistleri temkinli olunmasını önerisinde bulundu. Piyasayı olumlu yönde etkileyecek gelişmelerin yokluğunda kripto paraların muhtemelen daha genel ekonomik koşullardan giderek daha fazla etkileneceğini ekledi.