Japonya’da kripto paraların yasal ödeme yöntemi olarak kabul edilmesinin ardından ülkenin en büyük, dünyanın ise 3. büyük finansal kurumu olan Tokyo-Mitsubishi Bankası (BTMU) Ripple blockchain ağına katıldı.
Nikkei’nin haberine göre ülkeler arası blockchain havale hizmetinin 2018’de hizmete girmesi planlanıyor. BTMU bu yeni sistemi Ripple ağı üzerinden Japonya’dan New York’a para göndererek test etti. Blockchain altyapılı havale sistemi ilk olarak bireysel müşterilerin hizmetine açılacak. Hizmet daha sonraları şirketin uygun gördüğü takdirde şirket müşterilerine açılabilir.
Blockhain’li sistem bankanın para transferi ücretlerinden elde ettiği kazancı düşürse de uluslararası ödeme sistemini geliştirecek ve siber güvenliği artıracak.
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’a göre Ripple’da ortalama işlem süresi 3.7 saniye iken bitcoin’de bu süre 1-2 saate çıkıyor. Ripple ayrıca para transferlerinden daha düşük masraf alıyor.
Ripple token’i XRP’nin değişim oranı ortaklık haberinin ardından 6 kat arttı. CoinMarketCap’e göre XRP 30 Martta yaklaşık olarak 0.011 dolardan (0.0000111 BTC) işlem görürken 2 Nisanda 0.07144 dolara (0.0000651 BTC) yükseldi. 3 Nisanda ise 0.0474 dolara (0.00004181 BTC) düştü. Ripple CoinMarketCap’in toplam piyasa hacmi listesinde 1.8 milyar doları aşarak tekrar üçüncü sıraya yerleşti.
Japon finans piyasasında kripto paralara ve dağıtımlı defter teknolojilerine karşı ilgi giderek artıyor. Çin’in kripto para işlemlerinde sıkı düzenlemelere gitmesiyle Japon bitFlyer Asya’daki en büyük bitcoin işlem platformu oldu. Bitcoinity’e göre bitFlyer’ın dünya payı son 1 ay içinde 11.44’e yükseldi.
Kriptoparaların ülkede yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep ise 1 Nisanda yürürlüğe giren resmi yasa. Yasaya göre Japonya’da kripto paralar yasal ödeme yöntemi olarak kabul ediliyor; kişiler ve şirket müşterileri arasındaki para transferlerinde kullanılabiliyor. Ayrıca kripto para borsaları harici vergi denetimlerine tabi tutuluyor ve zorunlu olarak en az 100 bin dolar nakit para bulunduruyor.