Türkiye İş Bankası, Blockchain teknolojisini kullanarak ikinci pilot işlemini gerçekleştirerek oldukça önemli bir olaya imza atmış oldu. Yapılan açıklamalara göre bahsi geçen işlem işlem, Marco Polo platformu üzerinden Sanko Holding – Süper Film, Brückner Group, Commerzbank, İş Bankası arasında yapıldı.
İş Bankası Blockchain ile ilk işlemini 27 Mayıs 2020’de Şişecam, Kuraray Europe GmbH ve Commerzbank arasında gerçekleştirmişti.
İkinci İşlemin Detayları
İş Bankası konuyla ilgili yaptığı resmi açıklamasında, normal koşullarda olağan evrak inceleme ve mutabakat süreleri nedeniyle günler sürecek işlemin Blockchain ve DLT teknolojisinin sağladığı kolaylık ve güvenle çok kısa zamanda sonuçlandığını belirtti.
Ayrıca bu ikinci işlemin ilk işlemden daha karmaşık olduğunu ifade eden İş Bankası işlemde, Fatura, yükleme belgesi, vadeli ödeme ve akıllı sözleşmenin kullanıldığını dile getirdi. Konuyla ilgili olarak da, “Bu kez gerçekleştirilen ikinci işlem; malın türü, sektörü ve tarafları bakımından farklı olduğu gibi, birden fazla fatura ve yükleme belgesi içermesi, aynı işlemde birbirinden farklı ödeme türlerine garanti verilmesi gibi daha karmaşık süreçler içermesi bakımından da ilk işlemden farklılaşıyor.” ifadeleri kullanıldı.
İşleme ilişkin açıklama yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, özellikle pandemi dolayısıyla uluslararası ticarette evrak gönderme ve kontrol süreçlerinin daha da zorlaşması nedeniyle, dış ticarette verilerin eşlemesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaçların hızla öne çıktığını ifade etti. Şimşek konuyla ilgili olarak “Bunun farkında olan İş Bankası da Blockchain teknolojisini dijitalleşme çalışmalarında özel olarak konumlandırmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“İş Bankası Blockchain’e Önem Veriyor”
Uluslararası işlemlerdeki güven eksikliğine de değinen Şimşek, “Son bir yıldır yaşanan Covid-19 ve teknolojik değişim sonucunda, fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor. Bununla birlikte uluslararası ticarette hız ve güvenlik için dijital çözümler sunan bankacılık sisteminin sağladığı garantiler ve finansman kaynakları, firmaların risklerinin azaltılması için büyük önem taşıyor. Bu bakımdan, Marco Polo Payment Commitment’in blockchain kaynaklı DLT çözümü, firmalara akıllı sözleşmedeki koşulların gerçekleşmesi ve verilerin eşleşmesi koşuluyla ödeme garantisi ve nakit akışı riskinin bertaraf edilmesi fırsatını sunuyor. Biz de hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi, geleneksel çözümlere ek olarak yeni ürünlerle korumak üzere çözümler üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Marco Polo Payment Commitment platformunda verilen ödeme garantisinin temel özellikleri ise şu şekilde sıralandı:
- Platformda ithalatçı, ihracatçı ve bankalar 4 taraflı olarak akıllı sözleşmelerini oluşturup, kendi kendilerinin ticarete dair verilerini girebiliyorlar.
- İşleme dahil olan firmalar ve bankalar, uygunluk verdikleri için birbirlerini şeffaf bir şekilde aynı platformda görebiliyorlar.
- Bankalar, evrak incelemesi ile uğraşmadan hızla ödeme garantisi verebiliyor.
- Firmalar, dış ticarete dair evrak süreçlerini bankacılık sistemi dışında yaparak operasyonel hız kazanıyor.
- Geleneksel akreditifli veya poliçeye dayalı ödeme garantili dış ticaret ürünlerinde, bankalar firma talimatlarına göre pek çok süreci firmalar adına yapıyorlar. Oysa bu platformda, firmalar kendileri işleme dair akıllı sözleşmelerini Bankalar ile kurup, sipariş verip, fatura ve lojistik bilgilerini yükleyip Bankaların ödeme taahhüdünün varlığını aynı yerde ve anda görebiliyor.
- Blockchain teknolojisi sayesinde, akıllı sözleşmenin koşulları ve verileri giren taraflar bellidir. Tüm tarafların mutabakatı olmadan akıllı sözleşmenin ve verilerin değiştirilmesi, silinmesi mümkün değildir.
- Günler sürecek akreditifli işlemler yerine DLT’ye dayalı, sade ve kolay Payment Commitment yönteminde çok kısa sürede ödeme garantisi işlemleri tamamlanıyor.