Kripto paralar dünyanın dört bir yanında regüle edilmeye çalışıyor ve Türkiye’nin de beklenen düzenlemeyi Ocak ayında açıkladığını göreceğiz. Hazine Bakanının açıklamaları tarihi kesinleştirmiş oldu. Bugünse İş Bankası CEO’su Hakan Aran kripto paraları konu alan önemli açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar konunun ne kadar önemli olduğunu hepimize gösteriyor.
İş Bank Kripto Para
Finansın Geleceği zirvesinde konuşan Hakan Aran kripto para düzenlemelerine ve önemine değindi. Bildiğiniz üzere 2021 sonundan bu yana ha geldi ha gelecek denilen kripto para düzenlemeleri aradan geçen 2 yıla rağmen gelmedi. Üstelik henüz ortada doğrulanmış bir çalışma taslağı da bulunmuyor. Yerel borsa yetkilileri ve bazı önemli isimlerle istişareler yapıldığıysa duyumlar arasında.
Hakan Aran güncel durumla ilgili şunları söyledi;
“Kripto paraların çıktığı 2008 yılı tesadüfi bir yıl değildir. 2008 aynı zamanda mevcut finansal sistemin de çöktüğü yıldır. Kripto paralar teknolojik bir başkaldırının ürünüdür. Finansal sistemin sadece tek yönlü çalıştığı ve toplumu dikkate almayarak sadece finansal aktörleri desteklediğine yönelik söylemlere isyanın sembolüdür kripto para.
Kripto paraların arka planının dayanakları 100,200,500 yıllık oturmuş geleneksel finansal sistemler gibi olmadığı için çok büyük bir dalgalanmaya açıktır. Çok güçlü düzenlemelere ihtiyaç var. Mevcut finansal sistemlerde kural koyma gücüne sahip değiliz ancak yeni kuralları koyanlardan biri olabiliriz. Ama şimdi kriptonun kural koyucusu da olamıyoruz. Önümüzde kripto yasası çıkarması için bir fırsat var. Geleneksellere sormaya gerek yoktur görüşünün doğru olmadığını düşünüyorum. En büyük katkının geleneksel finans oyuncularından geleceğini düşünüyoruz. Bu konuda bir yasal düzenleme çıkacaksa bankalardan fikir alınması gerektiği inancındayım. Bankalar en güvenilir kurumlardır ve saklama fonksiyonunun kolayca bankalara verilebileceğini düşünüyorum.”
Türkiye Kripto Düzenlemesi
Binance borsasının Türkiye kolunun 2021 yılında yaptığı düzenleme açıklaması son derece anlamlıydı. O günlerde kural koyucuların odaklandığı şeyi anlama noktasında önemli ipuçları içeriyordu. Muhtemelen mevcut çalışma global borsaların kısıtlanmasını hedefliyor ve bunu yurt dışına para çıkışını engellemek için yapıyorlar. Ancak sorun şu ki para bundan 10-15 yıl önce anlaşıldığı şekilde yurt dışına çıkmıyor.
Para blockchain’de saklanıyor ve blockchain’in bir ülkesi yok. Üstelik fiziksel döviz talebini karşılama noktasında kimi zaman zorluk yaşayan merkez bankası için stablecoinlere talebin getirdiği faydalardan bile bahsedebiliriz. Türkiye süreci menfaatine çevirebilmek için kendi blockchain tabanlı parasını çıkarıp kolayca akışları izleyebilir ve kara para aklama ile mücadeleden ekonomik programların planlanmasına kadar birçok konuda bunu kaldıraç olarak kullanabilir.
Bu konuda konuşulacak çok fazla şey olsa da Ocak ayında ilk taslağı görmeden peşin hükümlü olmamak da önemli. Bakalım Türkiye’nin olmadığı bir küresel kripto dünyası için mi adım atılacak yoksa Türkiye’nin kriptodan faydalandığı bir Türkiye mi inşa edilecek.