Kripto paraların öncelikli amacı spekülasyonlara konu olmak yerine insanlara kendi paralarının kontrolünü vermek… İngiltere’de yaşayan İranlı öğrenciler de kripto paraların tam bu amacını kullanıyor ve ülkedeki bankacılık sistemini atlatmak için kripto paraları kullanıyor.
Kasım ayı başlarında Amerika Birleşik Devletleri uluslararası bankacılık işlemi olan Swift’i kullanarak İran’ı küresel finansal sistemden uzaklaştırdı. Yani yaptırımlar uyguladı. Bu durum da şu anda yurtdışında öğrenci olarak yaşayan kişilerin ödemelerini kripto para yapmayı tercih etmelerine sebep oldu.
İran’lı bir haber portalının editörü olan Maziar Bahari, bu durumu İngiliz medyasının önemli haber kaynaklarından The Guardian’a “Para kazanmak için Bitcoin ya da diğer kripto paraları kullanıyorlar.” sözleriyle açıklıyor. Ayrıca Cambridge Üniversitesi’nde okuyan çok sayıda öğrencinin de özellikle İngiltere ile yaşadıkları bankacılık sorunları nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını da ekliyor.
Bunların yanında bazı İngiliz devlet kurumları bu soruna çözüm olarak İranlı öğrencilere, ülkelerine geri dönmelerini ve okulları için gerekli parayı nakit olarak kendilerinin getirmesini öneriyor. Ancak bu durum yanlarında geleneksel nakit parayla ülkeden çıkmaya çalışan ya da başka bir ülkeye girmek isteyen öğrencilere hukuki açıdan sorun oluşturabilir. Ama eski bir sisteme sahip olan akademik ödeme sistemi onlara başka çare de bırakmıyor. Dolayısıyla öğrenciler kripto paralara yönelmeye başlıyor…
Yurtdışında yaşayan öğrencilerin yanı sıra İran hükümeti de ekonomik yaptırımları aşmak için kripto paraları kullanmayı düşünüyor. Ancak Fincen, “2013 yılında bu yana İran’daki djital para kullanımı yalnızca 3,8 milyon dolar” açıklamasını yapmıştı. Dolayısıyla İran için bu durum şimdilik düşük bir ihtimal gibi görünüyor.
Öte yandan İran, ileride Venezüella’nın gittiği yoldan gitmeyi de tercih edebilir. Yani kendi ulusal kripto parasını basmayı deneyebilir. Eğer İran bu yolu seçerse de Rusya’daki uzmanların desteğine ihtiyaç duyabilir…