İranlı yetkililer bir süredir ülkede giderek artan Bitcoin madencilik faaliyetleriyle mücadele ediyor. Bitcoin madenciliğinin ülkedeki ekonomik yaptırımlarla başa çıkma yolu gibi görüldüğü ifade ediliyor.
18 Temmuz’da Associated Press’e yaptığı açıklamalarda İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Mohammad Javad Azari Jahromi, ülkenin günden güne “madenciler için bir cennet” halini aldığını ifade etti ve şu açıklamayı yaptı:
Madencilik, yasal olarak yasaklanmış bir faaliyet değil. Ancak hükümet ve merkez bankası, Gümrük Bürosu’na gerekli düzenlemeler yapılana kadar ASIC cihazların ithalatını yasaklama emri verdi.
Kötü Ekonomi ve Kriptolar
Amerika’nın uyguladığı yaptırımların ardından Tahran, hiperenflasyon tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ülkenin petrol ihracatından elde ettiği gelirler neredeyse %50 oranın düştü ve ülkedeki işsizilik oranı %20’ye kadar ilerledi. Bunun yanında ülkedeki milyonlarca çalışan açlık sınırının altında maaşlar alıyor.
Öte yandan ülkedeki devlet destekli elektrik ücretleri sebebiyle günden güne kripto para madenciliğine ilginin arttığını görüyoruz. Polis her ne kadar madencilik çiftliklerine baskınlar düzenleyerek bu kişileri ifşa etse de faaliyetler artmaya devam ediyor.
Ayrıca farklı ülkelerden de İran’da madencilik yapmaya gelenler var. Çünkü bazı Avrupa ülkelerinde kilowatt başına 20 cent’e çıkan ücretlerin yanında İran’da bu rakam 9-10 cent civarında kalıyor.
Madencilik Yasallaşacak Mı?
Azari Jahromi Temmuz başında madencilik ile ilgili yaptığı açıklamalarda, ülkede madencilik yapacak kişilere ya da firmalara özel sertifikalar verilmesi gerektiğini belirtmişti.
Ayrıca Press-TV’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalara göre İran Merkez Bankası, belirsiz geçen birkaç ayın ardından kripto para madencilerine bazı yasal özgürlükler sağlamaya hazırlanıyor.
Bu durum kripto paraları yasaklayan ancak madenciliğe yeşil ışık yakacak gibi görünen İran açısından paradoks halini alıyor…
Kaynak: Cointelegraph