IOTA’nın merkezsiz veritabanının ilk katılımcılarından mühendislik ve elektronik devi Bosch nesnelerin interneti (IoT) cihazlarının kripto para ekonomisindeki rolünü vurguladı.
Bosch’un IoT için kurulmuş departmanı Bosch Connectivity’nin geliştirdiği XDK adındaki sensör birçok sensörün bir araya gelerek oluşturduğu, nem, ışık şiddeti, hız, sıcaklık gibi çevresel faktörleri toplayabiliyor. Topladığı verileri ağa yükleyebiliyor ve böylece veriler veri pazarında satılabiliyor.
Bosch IOTA’yı bu resmin bir parçası olarak görüyor. Kasım 2017’de başlayan denemeler MIOTA token’larının kullanılabileceği alanları ortaya çıkardı. IOTA Vakfı 75 milyardan fazla cihaz üretileceğini ve bu cihazlar ile toplanan verilerin büyük bir veri piyasası yaratacağına inanıyor.
Bosch geçen yıl 87 milyon dolar gelir sağladığını rapor etti. Fortune 500 listesine rahatlıkla giren Bosch gelecekte veri piyasasından da büyük bir pay almayı tasarlıyor. 2020 yılına kadar 20 milyar cihazın birbirine bağlayacağını öngören Bosch IOTA sisteminin dahil olması kolay bir veri gölü olduğunu belirtti ve şu açıklamayı yaptı:
Şu anda veriler çok az kurumun kontrolü altında ve herkese açık halde değil. Bu yüzden bu alanda herkes yeni kullanım alanları bulup geliştirebilir. Özellikle son zamanlarda veriler giderek önem kazanıyor, IOTA olması gerektiği gibi boşluğu dolduracak.
Alman mühendislik devi XDK IoT node’larının öngörülen faydalarına açıklık getirdi. Örneğin denetleme sonuçlarının paylaşılması, makinelerin işleyişleriyle ilgili veriler IOTA’nın Tangle’ını kullanan kullanıcılara açık olacak. MIOTA ise kurulacak sistemin temel birimlerinden biri halini alacak.
Kaynak: Cryptoslate