IMF başkanı Christine Lagarde dünyanın bir başka finansal krizin eşiğinde olduğunu belirtti. Dijital paralar gibi finansal teknolojilerin hızlı bir şekilde gelişmesinin getirdiği artan siber güvenlik riskinin sıkı düzenleyiciler ve gözlemciler gerektirdiğini hatırlattığını ekledi.
IMF’in yaklaşmakta olan yıllık toplantısı öncesinde Lagarde ikinci bir Büyük Buhran döneminin önüne geçilmesi için küresel ekonominin ufukta görünen büyük sıkıntıları aşması gerektiğini kaydetti.
Toplam küresel borç değeri 182 trilyon dolarla tüm zamanlar rekorunu kırdı ve bu rakam 2008’deki Büyük Resesyon dönemine kıyasla %60 artış anlamına geliyor. FED’in artan faiz oranları gelişmekte olan ülkeleri ve firmaları zorluyor. Arjantin ve Türkiye’de yaşanan krizlerin de diğer gelişmekte olan ülkelere sıçrayacağından korkuluyor.
Öte yandan IMF’in küresel finansal istikrar raporunda kripto paralarla ilgili şu sözlere yer veriliyor:
(Kripto paraların) potansiyel faydalarına rağmen potansiyel risklerine ve bu risklerin olası sonuçlarına dair bilgimiz artıyor. Artan siber güvenlik riskleri finansal kurumlar, finansal altyapı ve denetleyiciler için büyük zorluklar yaratıyor. Bu gelişmeler finansal sistemin sürekli evrildiğini ve düzenleyicilerle denetleyicilerin bu evrime karşı dikkatli davranması ve yeri geldiğinde harekete geçmesi gerektiğini hatırlatmaktadır.
Lagarde’ın ise kripto paralara kişisel olarak optimist baktığı biliniyor. IMF başkanı şu sözleri sarf etti:
İnsanlar birikim yaparken, yatırım yaparken ve faturalarını öderken dijital paraları kullanabilir. Gelişen ekonomilerde böyle gelişmeler mülkiyet haklarının korunmasına, piyasaya duyulan güvenin artırılmasına ve yatırımın teşvik edilmesine katkıda bulunabilir.
Kaynak: newsbtc.com