Uluslararası Para Fonu, dijital paralara karşı incelemelerini arttıracaklarını duyurdu. IMF, perşembe günü yayınlanan raporda kontrol edilen fonun dijitalleştirilmiş ekonomiye karşı kapsamlı ve karmaşık geçişi nasıl yönetmeyi planladığını açıkladı.
Herkes İçin Fayda Sağlayacak
Dijital varlıkların faydalarını vurgulayan raporda, “Hızlı teknolojik yenilik, yeni bir kamu ve özel dijital para çağını başlatıyor” deniyor. “Ödemeler daha kolay, daha hızlı, daha ucuz ve daha erişilebilir hale gelecek ve sınırları hızla aşacak. Bu iyileştirmeler, herkes için büyük faydalar sağlayarak verimliliği ve kapsayıcılığı artırabilir.”
Dijital paranın ödemeleri daha erişilebilir, daha hızlı ve daha ucuz hale getirebileceğini bilinmektedir. Ancak bunun gerçekleşmesi için politika yapıcıların önemli zorluklara göğüs germesi gerekiyor: dijital nakit güvenilir olmalı, yerel ekonomik ve finansal istikrarı korumalı ve uluslararası para sisteminin istikrarı korunmalıdır.
Daha da önemlisi, dijital paralar düzenlenmeli, tasarlanmalı ve ülkelerin para politikası, finansal koşullar, sermaye hesabı açıklığı ve döviz rejimleri üzerinde kontrol sahibi olmaları sağlanmalı.
Bununla birlikte, bu tür uygulamalar ancak IMF’nin bir olasılık olarak dijital ekonomilere daha derinlemesine bakmayı gerektiren “politika zorluklarına ayak uydurabilmesi” durumunda gerçekleşebilir. Fon, kendi dijital para araştırmasını genişletirken merkez bankaları, düzenleyiciler ve Dünya Bankası gibi “göreviyle tutarlı” kurumlarla çalışmayı planlıyor.
İncelemeler Genişletilecek
Fon, Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini veya CBDC‘leri, sabit paraları, kripto varlıkları ve daha fazlasını hedefleyecektir. Bu varlıkların finansal bağımsızlığı nasıl temsil ettiğini, rezerv para birimi olarak hareket edebileceğini ve mevcut ödeme sistemlerinin yerini nasıl alabileceklerini inceleyecektir.
Hafta başında IMF, El Salvador’un son Bitcoin yasasıyla ilgili bir uyarı yayınladı. Ülkeden doğrudan bahsedilmese de uyarı, “kripto varlıklara yasal para birimi statüsü verilmesinin” yerel ekonomileri tehdit edebileceğini ve vatandaşların “hangi parayı tutacağını seçme” sürecinden bahsetmediğini belirtti.