Son zamanların en çok merak edilen konuları arasında IOTA yer alıyor. İsmail Hakkı Polat’tın kaleme aldığı bu keyifli yazıyı aşağıda bulabilirsiniz. IOTA hakkında yayınladığımız detaylı makaleye ise bu linkten ulaşabilirsiniz.
BlockChain yerine kendi geliştirdiği Tangle teknolojisini kullanan IOTA adlı KriptoPara, son günlerdeki yüksek fiyat performansıyla dijital yatırımcıların ilgi odağı oldu. Peki nedir IOTA’ya olan bu ilginin sebebi?
Birkaç hafta önce Avrasya BlockChain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen “Avrasya BlockChain Zirvesi” kapsamında yaptığım konuşmayı takiben yanıma yaklaşan bir izleyici, “İsmail hocam, IOTA konusunda ne düşünüyorsunuz?” şeklinde bir soru yöneltti. BitCoin/KriptoParalar üzerine yatırım tavsiyesi isteyen dostlar veya sosyal ağ takipçilerim bilir: KriptoPara konusuna finans veya yatırım uzmanı olarak değil finans dünyasının dijital dönüşümünü yakından izleyen biri olarak yaklaşır ve yorumlarım. Bunu da benzer bir soru zannederek kendisine yatırım tavsiyesi vermediğimi söyledim ama genç ısrarla “Hocam, tavsiye istemek için sormadım, bu öyle bir KriptoPara ki…” diyerek söze başladı ve IOTA’nın nasıl farklı bir konsept olduğunu önemli özellikleriyle anlattı.
İtiraf etmeliyim ki, IOTA o zamana kadar göz ucuyla takip ettiğim ve hemen hiç bir detayına hakim olmadığım bir KriptoPara’ydı. Ancak genç arkadaşın heyecanı beni de sardı ve biraz IOTA üzerine araştırma yapmak hevesim arttı.
Gerek kendi sitelerinden verdikleri bilgiler gerekse sosyal medyada IOTA’ya ilişkin yapılan analizleri kısaca özetlersek; 2014 yılında David Sonstebo ve Dominik Schiener adlı iki KriptoGirişimci tarafından kurulup geliştirilen ve geçtiğimiz Ağustos ayında KriptoArzı (ICO) yapılarak KriptoPara piyasalarına giren IOTA’yı en yalın haliyle “İnternet Nesnelerinin (Internet of Things) değiş-tokuş işlevini yerine getirmek amacıyla geliştirilen KriptoPara” olarak tanımlayabiliriz. Bu yönüyle BitCoin gibi genel amaçlı paralardan ayrışmakta. Ancak tek ayrışım da bu değil; çok daha önemlisi, BitCoin ve türevi KriptoParaların temelinde bulunan “merkezsiz ve herkese açık kripto işlem defteri” işlevini de (onlardan farklı olarak) BlockChain teknolojisiyle değil kendi geliştirdiği ve Tangle adını verdiği teknoloji üzerinden çözümlemesi. Tangle, BlockChain ile aynı işlevleri gören ancak ondan farklı olarak KriptoPara üretimini en baştan yapıp 2.7 katrilyon adet olarak piyasaya verilmiş. Bu sayede KriptoPara madenciliğini ortadan kaldırıp diğer işlem teyitlerini ise kullanıcılara yaptırmaya başlamış ve bu yeni yöntemle işlem ücretleri de ortadan kalkmış.
IOTA, aslında kendini akıllı İnternet nesneleri arasındaki veri alışverişlerini kuruşlandıracak merkezsiz bir pazaryeri olarak konumlandırmakta. Bu sayede IOTA ile örneğin;
- Bir elektronik ev eşyası üreticisiyseniz buzdolabınız marketten doğrudan alışveriş yapabilecek,
- Bir otomotiv şirketiyseniz akıllı otomobiliniz benzin alımı, tamir, otoyol geçişi, arabanın SIM kartının faturası gibi ödemelerinizi doğrudan ve hızla yapabilecek,
- Veya bir online eğitim platformu sahibi iseniz alınan eğitimleri izlenme süresi, sayısı, tekil ya da toplu izleyici sayısına göre ücretlendirebilecek ve ödemelerini de KriptoPara bazlı akıllı kontratlar üzerinden yapabilecek ve grup indiriminden taksitlendirmeye kadar esnekleştirebileceksiniz ve hatta bu ödemeleri de akıllı elektrik veya İnternet sayaçları üzerinden “kullandığın kadarını anında öde” mantığıyla çalışan akıllı ödeme sistemlerine yönlendirebileceksiniz.
Aslında halihazırda hepsi tek tek ve ayrı standartlarda yapılabilen tüm bu akıllı İnternet nesneleri alışveriş işlemlerini IOTA kendi standartları üzerinden ve aradaki tüm aracıları kaldırarak üretici/hizmet veren ile tüketiciyi doğrudan buluşturmayı hedefliyor.
Kuşkusuz bu, çok ama çok büyük bir hedef. Zaten kurucuları da bu vizyonlarını: “İnternet nesneleri alanında ya her şey olacağız ya da hiçbir şey!” şeklinde ifade ediyorlar.
İşte IOTA, bu vizyonu için 2014 yılından itibaren planlı bir şekilde hareket ederek, aralarında Bosch, Fujitsu, Deutsche Telekom’un da bulunduğu halihazırda 100’ün üzerinde irili ufaklı marka ile deneme çalışmaları yaptıkları bir platformu geçtiğimiz günlerde duyurdu. Geçtiğimiz hafta yapılan bu duyurunun ardından IOTA’nın fiyatı kelimenin tam anlamıyla roket hızıyla yükseldi ve daha birkaç hafta önce 1 doların çok altında seyreden fiyat 5.5 dolara kadar çıktı. Ancak daha sonra hem söz konusu anlaşma haberlerinin çarpıtma olduğuna, hem de Tangle teknolojisinin kripto güvenliğine ilişkin kuşkuların artmasıyla bu rüzgar kesilmeye başladı.
IOTA, önümüzdeki dönemde iner mi çıkar mı, hayal ettiklerini hayata geçirebilir mi yoksa bir balon gibi söner mi tahmin etmek çok güç ama ortaya koydukları yıkıcı-yenilikçi vizyon ve zihinlere düşürdükleri IoT-KriptoPara ilişkisi itibarıyla KriptoParaların giderek daha büyük bir resim çerçevesinde dünya ekonomisine ağırlıklarını koyacaklarına ilişkin güçlü bir sinyal. Bunun da ötesinde BlockChain’e odaklanırken asıl büyük vizyonu kaçıran ve bu yüzden altındaki zeminin kaydığını fark edemeyen finans ve bankacılık sektörüne de güçlü bir uyarı aslında.
Alıntı: ismailpolat.com