Bugünlerde Bitcoin sisteminin toplam Hash gücü 500 PH seviyesini geçti. Bunun sonucunda da zorluk seviyesi hızla arttı. Sistemin hash gücünün artışının temel nedeni muhtemelen piyasaya verileceği duyurulan yeni nesil cihazların üreticiler tarafından çalıştırılması olabilir. Çünkü hiçbir üretici esasında sıfır cihaz satmamaktadır.
Cihazlar üretim bandından çıktığı ilk günden itibaren çalışırlar. Yani şu an Bitmaintech, Hashnest üzerinden 1000 adet S7 satışa çıkarmışsa hepsinin hali hazırda çalıştığını söyleyebiliriz. Benzer şekilde Spondoolies 110 TH güç üreten SP50’nin anonsunu yaptı. Bu cihazdan da Spondoolies’in elinde hazırda ne kadar varsa çalıştığını söyleyebiliriz.
Aynı durum geçen yıl, yine bu zamanlarda yaşanmıştı. Cihaz firmaları ardı ardına yeni ürünlerini lansmanını yaptılar ve sistemin Hash gücü yükseldi. Sonrasında ise yeni lansmanlara kadar sistem hash gücü sınırlı miktarda yükseldi. Bunu zorluk grafiğinden de değerlendirebiliriz.
Geçtiğimiz kasım ayında 300 TH’yi gören sistemin toplam gücü, takip eden 8 ayda 300-400 bandında giderken, son iki ayda Ağustos ayı lansmanları ile birlikte bir anda 400 TH üzerine çıktı ve 500 TH’ye dayandı. 2016 yılında da benzer şekilde bir hash gücü artışı görebilir miyiz bilinmez; ancak net olan hash gücünün ve zorluğun yavaş olsa da artışına devam edeceğidir.
Tabi bu durumda evlerinde üretim yapan küçük yatırımcıların piyasadan çekilmesi ve tamamen sanayi tipi üreticilere piyasanın kalabileceğini ve bu üreticilerin bulut madenciliğe geçebileceğini konuşabiliriz.
Hash gücünün artışı ile zorluk seviyesinin artışı, sisteme yeni Bitcoin girişini yani arzı değiştirmiyor. Görünen o ki sistemin Bitcoin ihtiyacı yani talebi de anlamlı oranda değişmiyor ki, fiyatlar 2014 sonundan beri 300$ altında ve genellikle 200$ üzerinde seyretmektedir.
“Fiyatlarda bir artış ne zaman olacaktır?” sorusu herkesin aklını kurcalarken muhtemel blok yarılanması da her geçen gün yaklaşmaktadır. Kasım 2016 ayında olması beklenen blok yarılanması ile şu an itibari ile 25 BTC olan blok ödülü 12.5 BTC`ye düşecektir. Bu durum yaşandığında eğer Bitcoin değeri yükselmez ise sanayi tipi üreticiler için bile zor bir dönem olabilir.
Ancak Bitcoin madenciliğinin tek geliri blok ödülü değildir. Diğer bir gelir blok yazım sürecinde gerçekleşen transferlerden gelen ödüllerdir.
50 BTC yarılanmasından önceki tarihlere baktığımızda blok başına transfer sayısı 2012 yılında 200-250 iken, 2015 yılı içerisinde 500’ün altına düşmemiş, son dönemlerde ise 700 transfer civarına çıkmıştır. Slush pooldan aldığım ekran görüntüsünde son 10 blok geliri düşünüldüğünde blok başına ortalama 0.2 BTC gibi bir gelirden bahsedebiliriz. Bu oran şu an için %0.8-1 civarındadır. Ancak bu artış hızıyla, blok yarılanmasının olacağı Kasım 2016 ya kadar, blok başına transfer sayısı 1500’ü bulursa, blok başına 0.4 BTC lik bir gelirden bahsedebiliriz. Diğer bir ifade ile 12.5 BTC ödülü olan blokta %3-4’lik bir gelirden bahsedebiliriz. Blok başına transfer 10.000’e ulaştığında ise bu durumda gelirin 3-4 BTC olacağı ve gittikçe önemli olacağı anlamına gelebilir.
Bitcoin madencilik havuzlarının bir kısmı bu geliri madenciler ile paylaşırken, bir kısmı paylaşmamaktadır. Örneğin Antpool madencilerden bir komisyon almamaktadır; ama aynı zamanda bu geliri paylaşmamaktadır. İlk Bitcoin madencilik havuzu olan Slush-pool ise komisyon almakta ve bu geliri paylaşmaktadır. Muhtemelen önümüzdeki dönemlerde madencilik havuzları stratejilerini değiştirebilirler. Çünkü şu an için %1 civarında olan bu gelir madenciler için önümüzdeki dönemde daha da önemli olacaktır.
Şu an için Bitcoin fiyatında oluşmuş olan denge durumunun, arz-talep dengesinden kaynaklandığını kabul edersek, Kasım 2016’dan itibaren BTC fiyatında %100’lük bir artış beklenebilir. Ancak bunun olup olmayacağı tamamen arz-talep dengesi ve toplumun fiyatlandırması ile ilgili olacaktır.
Diğer taraftan büyük madencilik şirketleri Bitcoin fiyatının kendileri için makul; ancak küçük yatırımcı için düşük bir seviyede gitmesi için piyasada manipülasyon yapıyor olabilirler. Bu durumların netleşmesi anonim olan Bitcoin borsaları nedeniyle mümkün değildir. Kim bilir 2016’da değil, ancak bir sonraki yarılanma sonrasında, belki online cüzdan işletmecileri madencilik cihazlarıyla oluşturacakları sistemler kurarlar.
Sonuç olarak giderek artan hash gücünün getirisi olan zorluk derecesinin artması ve blok yarılanma zamanının öne gelmesi durumunda kısa dönemde küçük yatırımcıların piyasada tutunması neredeyse imkansız hale gelecektir. Madencilik gelirinde önemli bir yer tutmaya başlayacak olan transfer gelirleri önümüzdeki yıllarda madencilik havuzlarının ve onları kullanan madencilerin stratejilerini etkileyecektir.