Yine Çin’in sahnede olduğu bir haftayı geride bıraktık. Teknolojik olarak önemli birçok gelişme yaşanmasına rağmen, The People’s Bank of China’nın exchange şirketlerine getirdiği kısıtlamalar tüm Bitcoin dünyasını rahatsız etmeye devam edecek gibi görünüyor. Eğer kısıtlamalar bu şekilde devam ederse yakın zamanda Çin’de Bitcoin kullanımının tamamen yasaklanması sürpriz olmayacaktır. Elbette ki kripto para dünyası Çin ile sınırlı değil, birçok ülke Bitcoin’in ardındaki teknolojiyi uzun zaman önce fark etti ve yatırımlarına hızla devam ediyor.
Haftanın teknoloji hamleleri; Hong Kong’da bulunan Bitcoin depolama ve güvenlik şirketi Xapo, dijital cüzdanlarla kredi kartları arasında bağlantı sağlayacak bir uygulama geliştirdiğini açıkladı. Geliştirilen araç ile artık Bitcoin işlemlerinin kredi kartları üzerinden yapılabilmesinin önü açılmış olacak. Diğer önemli bulduğumuz gelişme ise, BitVendo ve Marrion Vaults şirketlerinin işbirliği yaparak ultra güvenli soğuk depo hizmeti sunmaya başlamasıdır. Bu tür uygulamalar kripto paralarda çok önemli olan güvenlik konusunun artık daha fazla üzerinde durulduğunun kanıtı olma özelliği taşıyor.
Haftanın regülasyon ve yaygınlaştırma çalışmaları: Atlas ATS şirketinin ABD Menkul Kıymetler Borsası ile işbirliği yaparak, ABD’de Bitcoin kullanımıyla ilgili yasal düzenlemelerin oluşturulması için çalışmalara başladığını duyurdu. MIT’den birçok hoca ve öğrenciden oluşan MIT Bitcoin grubu, kripto para teknolojisinin gelecek için büyük yenilikler getireceğini ve çoğu teknolojiye öncülük edeceğini vurguladı. Son olarak da, Amerika Birleşik Devletleri Seçim Komisyonu, politikacıların seçim kampanyalarında Bitcoin ile bağış kabul edebileceklerini ve bunun üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Beklentiler
Haftanın ilk günleri 500 dolar seviyelerinden işlem gören Bitcoin, PBOC’nin kısıtlama uyarısının ardından 440 dolar seviyelerine kadar geriledi ve haftayı 450 ortalamasıyla bitirdi. Yayın saati itibariyle bakıldığında 420 seviyelerinde işlem gerçekleştiğini görmekteyiz.
Son gelişmelerden, Çin hükümetinin kısıtlama kararlarında oldukça ısrarlı olduğu görülmektedir. Bu şekilde devam ettiği takdirde, kısa süre sonra Çin’de Bitcoin’in tamamen yasaklanabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Böyle bir gelişme olduğunda zaten çok hassas olan Bitcoin borsalarında, büyük düşüşler yaşanabilir ve bu yüzden de şuanda düşüş trendinde olan Bitcoin, yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratabilir. Sonuç olarak, Çin oyun dışı kaldığında, bunun olumlu etkileri bile gözlenebilir; fakat Bitcoin’i yalnızca kısa vadede düşünmemek gerekir, uzun vadede teknolojisiyle her zaman bu işin içerisinde yer alan kullanıcılara kazandıracağını düşündüğümüz Bitcoin’i daha da yakından takip etmeye devam edeceğiz.