Güney Kore Bilim ve Gelecek Planlama Bakanlığı önümüzdeki 5 yıl içinde insan atıkları için sanal paranın kullanılacağı sisteme 10 milyon won (8.65 milyon dolar) yatırım yapmayı planlıyor.
Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsünde (UNIST) tasarlanan proje kapsamında insan dışkısını biodizel ve ısı enerjisinde kullanılmak üzere kuru ve kokusuz bir maddeye dönüştüren susuz çalışan tuvalet sistemleri kurulacak.
Projenin katılımcıları (daha doğrusu, donörleri) kkul (Korecede ‘bal’) isimli sanal parayla ödüllendirilecek.
Tek seferlik ‘donör’lüğün fiyatı ortalama 10 kkul (0.43 dolar). Tek seferlik kullanımların tam fiyatını ise özel olarak geliştirilen bir akıllı telefon uygulaması gösterecek. Ödül olarak alınan sanal para sonrasında kkul ile ödeme kabul eden süpermarketlerde ve restoranlarda harcanabilecek.
Science Walden Pavilion Laboratuvarı direktörü Profesör Cho Jae-won CNN’e verdiği röportajda şunları kaydetti:
“Nihai amacımız sadece yeni tuvalet sistemiyle atık su arıtım terminallerinin işletim ve su masraflarını karşılamak değil; aynı zamanda teknolojik inovasyonu desteklemek ve insan dışkısının bile parasal değeri olduğu ekonomik çeşitliliğe sahip bir ekosistem kurmak.”
Güney Kore hükumeti ise projeye oldukça sıcak bakıyor ve projeyi olabildiğince yaygınlaştırmak istiyor. Öyle ki, yapılan haberlerde hükumetin yeni tuvaletleri toplumun her kesiminden insanların kullanabilmesi için ülkenin dört bir yanına inşa etmeyi düşündüğü yazılıyor.
Laboratuvar direktörü Cho Jae-Won Seoul Economic Daily gazetesine verdiği röportajda ise şu ifadelere yer verdi:
“Şehir tasarımı adına tamamen yeni bir paradigma üretmiş ve dışkı-enerji-hayat döngüsüyle çevre dostu bir ekonomik sistemin potansiyelini tüm dünyaya kanıtlamış olacağız.”