Mimblewimble gizlilik protokolü kullanan iki kripto para biriminden birisi konumundaki Grin, birçok kripto para yatırımcısının düşündüğü kadar gizlilik içermiyor olabilir.
Grin‘in yapısını derinlemesine araştıran bir kullanıcının ortaya koyduğu verilere göre, gönderici ve alıcı adreslerinin yüzde 96’sı gerçek zamanlı olarak görülebilmekte ve takip edilebilmekte. Bu da aslında gizlilik iddialarının hepsini çürüten oldukça önemli bir itham konumunda. Ivan Bogatyy isimli kullanıcı Grin hakkında hazırladığı özel blog gönderisinde, projenin gizlilik altyapısının ciddi anlamda kusurlu olduğunu vurguladı.
Anonim adreslerin büyük bir çoğunluğunu görüntüleyebildiğini belirten Bogatyy, bunu haftalık 60 dolarlık Amazon Web Services ödemesi yaparak ve bu hizmeti kullanarak başardığını itiraf etti.
Grin’in Sıkıntısı Oldukça Büyük
Mimblewimble’ın anonimlik yapısında bütün işlemlerin tek bir girdi içerisinde depolanmasının böyle bir soruna yol açtığını belirten araştırmacı, tek bir adresten bütün işlemlerin takip edilebildiğini vurguladı. Her bir Grin ağ düğümünün 8 diğer eşe bağlandığını belirten Bogatyy, kendi oluşturduğu düğümü ağdaki diğer bütün düğümlere bağlamayı başardı. Bu da kendisini süper ağ düğümüne dönüştürdü ve neredeyse yüzde 100 doğruluk oranı ile bütün işlemleri görüntüleyebilme yetkisi sundu.
Grin’in buna rağmen lider kripto para birimi Bitcoin’e (BTC) kıyasla daha güçlü bir gizlilik sunduğunu itiraf eden Bogatyy, yine de ”gizlilik odaklı” bir kripto para birimi için bunun yetersiz olduğuna dikkat çekti.
Grin bundan kısa süre önce 50 Bitcoin’lik gizemli bir bağış alması ile gündeme gelmişti.