Yedi gelişmiş ekonomiye sahip ülkenin oluşturduğu grup bu hafta merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) konusunu gündeme aldı ve CBDC’lerin hem ekonomiye zarar vermemesi gerektiği hem de katı standartları karşılamaları gerektiği sonucuna varıldı.
CBDC’ler G7’nin Gündeminde
G7’nin finans liderleri, merkez bankası dijital para birimlerini görüşmek üzere 13 Ekim’de Washington’da bir araya geldi ve CBDC’lerin uygulanmasına ilişkin 13 kamu politikası ilkesini onayladı.
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7, CBDC‘lerin merkez bankasının finansal istikrarı koruma yeteneğine zarar vermemesini zorunlu kıldı. G7 maliye bakanları ve merkez bankacıları ortak bir açıklamada, “Bu konularda güçlü uluslararası koordinasyon ve işbirliği; kamu ve özel sektör inovasyonunun, kullanıcılar ve daha geniş finansal sistem için güvenli olmasını sağlarken bu inovasyonun yerel ve sınır ötesi faydalar sunmasını sağlamaya da yardımcı oluyor.” sözlerini kullandılar.
“CBDC’ler Nakdi Tamamlayacak”
Yapılan açıklamalara göre CBDC’ler nakdi tamamlayacak ve mevcut ödeme sistemlerinde stabilizasyonu sağlamanın yanı sıra likit ve güvenli varlıklar gibi hareket edecekler. Açıklamada, dijital para birimlerinin enerji açısından verimli olması ve sınır ötesi temelde tamamen birlikte çalışabilir olması gerektiği de belirtildi.
Buna ek olarak G7 ülkelerinden liderler, CBDC’lerin uluslararası parasal ve finansal sisteme zararlı bir şekilde piyasaya sürülmelerini en aza indirmek için ortak bir sorumluluğa sahip olduklarını da doğruladılar.
Açıklamada, CBDC piyasaya sürülmesinin şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve sağlam ekonomik yönetişime yönelik uzun süredir devam eden kamu taahhütlerine dayanması gerektiği de ifade ediliyor.
Öte yandan bir G7 ülkesi henüz bir CBDC piyasaya sürmedi. Ancak Birleşik Krallık gibi birkaç ülkenin aktif olarak teknolojiyi ve CBDC’nin ekonomik etkilerini araştırdığı biliniyor.
G20 İle Benzer Görüşler
G7 ülkeleri daha geniş bir grup olan G20 ile benzer görüşlere sahip ve yasal, düzenleyici ve gözetim gerekliliklerini ele almadıkça hiçbir küresel stablecoin projesinin faaliyete başlamaması gerektiğini yineliyor.