Fransa Merkez Bankası’na bağlı bir kurum 12 Ekim’de kamuoyuna rapor sundu. Buna göre Fransız İhtiyati Denetleme ve Çözüm Otoritesi (ACPR) tarafından yayınlanan raporda merkezi olmayan finans (DeFi) platformları için yapılan bir kamu soruşturmasının detayları yer alıyor. Kurum; akıllı sözleşmelerin sertifikalandırılması, kullanıcıların yasal haklarının korunması ve DeFi sektörünün blockchain altyapısını destekleyen önlemler alınmasını tavsiye etti.
Finansal Kurumdan Dikkat Çeken DeFi Yorumu
Nisan ila Mayıs aylarını kapsayan ve iki ay süren araştırmada analistler ülkede DeFi için olası düzenlemeleri ele aldı. Kurum, dışardan aldığı destek ile birlikte araştırmalarının sonunda şaşırtıcı bir sonuca vardı. Bu sonuç ise raporda şu ifadeler iler yer aldı:
“ACPR bu nedenle ‘aracısızlaştırılmış’ finans teriminin ‘merkezi olmayan’ finans teriminden daha uygun olduğuna inanmaktadır.”
Kuruma göre DeFi platformlarında var olan sistem “paradoksal yüksek konsantrasyon derecesinin” operasyonel riski ile ilgili. Ayrıca depolama hizmet sağlayıcılarının merkezi bir rol oynadığı sektörde blockchain ekosistem verileri de aslında fiziksel bir altyapı ile birlikte geliyor.
Kurumdan yayınlanan özette ise kullanıcıların büyük çoğunluğu DeFi sektörünün özel veya izinli ekosistemler yerine halka açık blockchain sistemlerinde kullanılmaya devam etmesi gerektiğini savunuyor. Halka açık blockchain ekosistemleri için Ethereum ve Bitcoin örneğini verebiliriz.
Buna rağmen kullanıcılar halka açık blockchain ekosistemlerinin düzenli olarak denetlenmesi gerektiğini de savunuyorlar. Aracı platformların düzenlenmesi ve akıllı sözleşmelerin sertifikalandırılması öneri de tüm katılımcılardan tam not aldı.
Avrupa Birliği ve DeFi
Tüm bu çalışmaların sonucunda ACPR, akıllı sözleşmelerin sertifikalandırılması için kurallar oluşturulmasını, DeFi sektöründe yer alan kullanıcıların yasal haklar ile korunmasını ve DeFi sektörünün blockchain altyapılarını destekleyen önemlerin alınmasını “tavsiye edilebilir” buldu.
11 Ekim’de buna benzer bir adım Avrupa Birliği kuruluşundan gelmişti. Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) kuruluşu da DeFi ile ilgili tartışmalara katıldı. ESMA yetkilileri 22 sayfalık bir raporda DeFi sektörünün daha fazla finansal kapsayıcılık, yenilikçi finans ürünlerinin geliştirilmesi ve finansal işlemlerin hız, güvenlik ve maliyetlerinin arttırılması gibi vaat edilen faydalarını kabul etmişti. Ancak ESMA, tüm bunların yanında DeFi sektöründe yaşanan önemli risklerin de altını çizdi.