Polkadot ekibi orta ve uzun vadeli hedefleri için çalışmaya devam ediyor. Yapılan parachain (paralel ağ) müzayedeleri ile ekosistemi hızla büyüyor. Peki önümüzdeki yıllarda bu müzayedelerin fiyata etkisi ne olacak? Polkadot için uzun vadeli fiyat görünümünü ele alıyoruz.
Polkadot (DOT) Parachain Müzayedeleri
Açık kaynaklı blockchain platformu Polkadot (DOT), birden fazla blockchain arasındaki birlikte çalışabilirliği geliştirmeyi amaçlayan ilk parachain’lerini piyasaya sürdü. Duyuruya göre, Polkadot ekibi, Acala, Moonbeam, Parallel Finance, Astar ve Clover olmak üzere müzayedeler yoluyla ekiplere tahsis edilen parachainlerin geliştirilmesi için beş yıl yatırım yaptı.
Polkadot ekosisteminde paralel olarak çalışan paralel ağlar ile müzayedeleri kazananlarda Polkadot’un Geçiş Zincirindeki yuvaları bir seferde 96 haftaya kadar kiralayabilecekler. Polkadot Kurucusu ve Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood tarafından geliştirilen Relay Chain, parachainler arasındaki fikir birliğini ve iletişimi koordine etmeye yardımcı olur.
Gavin Wood şunları söyledi:
“Ve ekosistem büyüdükçe, özellikle de metaverse’lerin ortaya çıkmasıyla birlikte, düzinelerce protokol giderek daha ilgi çekici hale gelecek. Bu senaryoda tek bir blockchain olmayacak, birbirine bağlı birkaç zincirimiz olacak”.
Ekosistem, Relay Chain için maksimum kapasite olan beş ila 100 parachain slotunun mevcut slot tahsisini büyütmeyi planlıyor.
Polkadot (DOT) ve Uzun Vadeli Hedefleri
Bununla birlikte, duyuruda, “bazıları yönetişim etkin ortak iyi parachainler ve parathreadler için kullanılacağından, bu slotların tümü parachain slot müzayedeleri yoluyla tahsis edilmeyecek” deniyor. Wood’a göre:
“Parachain modeli, Web3’ün geleceğinin birlikte çalışan birçok farklı blok zincirini içereceği inancıyla oluşturuldu. İnternetin şu anki sürümünün farklı ihtiyaçlara hitap etmesi gibi, blockchainlerin de çeşitli hizmetler sunabilmesi gerekiyor. Parachainler buna çözüm üretiyor”.
Merkezi olmayan finans (DeFi) ve nonfungible tokens (NFTs) genelinde akıllı sözleşme girişimlerini hızlandırmak amacıyla Iota, kısa süre önce Assembly adlı merkezi olmayan layer1 akıllı sözleşme ağının piyasaya sürüldüğünü duyurdu.
Assembly, simbiyotik, kendi kendine egemen bir köprü olarak paralel olarak çalışmak için Iota’nın mevcut mimarisini kullanıyor. Ayrıntıları açıklayan Iota Vakfı’nın kurucu ortağı ve başkanı Dominik Schiener şunları söyledi:
“Assembly tamamen yapılandırılabilir ve üreticisinin istediği tür ve yetenekte çalışan herhangi bir akıllı sözleşme zinciri arasında köprü kurabilir. Protokol kullanılarak oluşturulan her ağ, Assembly ağı tarafından sağlanan paylaşılan güvenlik, birlikte çalışabilirlik ve token altyapısından yararlanacaktır”.
Polkadot’un yıllardır üzerinde çalıştığı ve ilk müzayedelerini tamamladığı bu model IOTA gibi sektörün öncülerinin de ilgisini çekti. Bu alanda daha fazla girişimin kendini geliştirmesiyle Web 3.0’ın doğuşuna da şahit olacağız. Polkadot uzun vadeli hedefleri için bu vizyonda çalışmalarına devam ediyor. Eğer başarılı olabilirse bu durum DOT fiyatına da pozitif yansıyacaktır.